Artykuł sponsorowany Dlaczego warto kupować mięso od polskich producentów?

Dlaczego warto kupować mięso od polskich producentów?

Mimo popularności diety wegetariańskiej, Polacy wciąż chętnie sięgają po mięso – wieprzowinę, drób, czy wołowinę. W ciągu ostatniej dekady, średnia krajowa konsumpcja mięsa wzrosła z poziomu 66,8 do ponad 70 kg na osobę. Szczególnym uznaniem Polaków cieszą się wyroby rodzimych producentów, które są również eksportowane do innych krajów.

Najwyższe standardy przetwórstwa

Za sekretem sukcesu polskiego sektora mięsnego stoją nowoczesne zakłady przetwórstwa – przede wszystkim mięsa drobiowego, które od kilku lat wyprzedziło pod względem produkcji tradycyjną wieprzowinę. Świadome tego trendu polskie firmy drobiarskie stale się modernizują, współpracując ze sprawdzonymi dostawcami, których fermy spełniają najwyższe normy hodowlane.

Zakłady na bieżąco monitorują jakość drobiu i warunki hodowli, począwszy od etapu pisklęcia, aż po gotową tuszę. Producenci posiadają rozległą wiedzę na temat tego, gdzie hodowcy kupują pisklęta oraz badają paszę, którą kurczaki są karmione.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę, że w Polsce obowiązuje restrykcyjny zakaz stosowania dodatków hormonalnych do pasz dla kurcząt. Każde hodowane ptactwo posiada również własne świadectwo zdrowia. Dzięki temu otrzymujemy mięso smaczne i w pełni bezpieczne do spożycia.

Klasa międzynarodowa

Wyjątkowość polskich produktów mięsnych została doceniona nie tylko w kraju, ale i za granicą. 

Obecnie 50% naszego mięsa eksportujemy do Francji, Niemiec, Wielkiej Brytanii, Irlandii, Czech, Słowacji, Bułgarii i Rumunii, a także do Wietnamu, Hong Kongu i do krajów Afryki Środkowej – komentuje przedstawiciel firmy Res-Drob, renomowanego zakładu przetwórstwa drobiowego z Rzeszowa.

Główny przedmiot eksportu drobiowego stanowią kurczaki trafiające do krajów UE, choć coraz większe znaczenie odgrywa sprzedaż na rynki pozaunijne. O sukcesie sprzedażowym decydują konkurencyjne ceny i wysoka jakość produktów – wolnych od modyfikacji genetycznych, powszechnie stosowanych choćby na fermach amerykańskich.

Jak przekonać się o jakości polskiego mięsa? Wystarczy przeprowadzić prosty eksperyment – zakupić w markecie kilogram mięsa zagranicznego i takiego samego gatunkowo mięsa od rodzimego dostawcy. Oba produkty wkładamy do lodówki na okres 24 godzin, a następnie porównujemy odciek wody, wygląd i zapach. Wyniki testu przemówią same za siebie…

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas