Artykuł sponsorowany Dlaczego warto jeść jagody?

Dlaczego warto jeść jagody?

Latem warto wyruszyć do lasu po te pyszne owoce, a jeśli nie mamy takiej możliwości – to choćby na targ, gdzie jagody są często sprzedawane. Ich walory smakowe i lecznicze doceniały już nasze babcie, owoce te służyły im do przyrządzania smakowitych pierogów z jagodami czy przetworów na zimę. Co jeszcze warto wiedzieć o tych skarbach runa leśnego?

Samo zdrowie

Nie bez przyczyny jagody są uważane za jedne z najzdrowszych owoców. Już przed wiekami medycyna ludowa odkryła ich lecznicze właściwości. Co więcej, do celów leczniczych wykorzystywano nie tylko owoce jagód, ale również ich liście. Jagody, zwane również borówkami czarnymi, stosowano w leczeniu biegunek i problemów żołądkowych oraz stanów zapalnych gardła i jamy ustnej. Jako bezpieczny środek leczniczy podawane byłe również dzieciom. Wiele osób słusznie kojarzy jagody ze wzrokiem. Zawarte w jagodach antocyjany pozytywnie oddziałują na naczynia włosowate odpowiedzialne m.in. za widzenie po zmierzchu. Owoce te skutecznie wspomagają leczenie takich chorób oczu jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej czy retinopatia cukrzycowa.

Działanie antynowotworowe

Nowotwory są jednymi z najgroźniejszych chorób naszych czasów – ale i tu pomocne mogą okazać się jagody, które działają przeciwzapalnie, neutralizują wolne rodniki, jak również powstrzymują komórki przed mutacjami. Zawarte w jagodach filoestrogeny hamują rozwój nowotworów zależnych od hormonów, antynowotworowe działanie ma kwas foliowy również obecny w jagodach. Ale to jeszcze nie koniec leczniczych walorów tych owoców. Do swojej diety powinny włączyć osoby cierpiące na cukrzycę. Bowiem jagody regulują poziom cukru we krwi. Warto wspomnieć o jeszcze jednym pozytywnym oddziaływaniu jagód. Dzięki wzmocnieniu wyżej wymienionych naczyń krwionośnych są one chronione przed złym cholesterolem.

Bogactwo witamin

Jeśli chodzi o zawartość poszczególnych witamin w jagodach, najwięcej jest w nich witaminy C oraz witamin z grupy B, czyli B1, B2, PP. W mniejszej ilości występuje w nich beta-karoten. Dodatkowo w jagodach zawarte są takie cenne dla organizmu makro- i mikroelementy jak potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i mangan. Istotnym składnikiem tych owoców są również wspomniane już wcześniej antocyjany i garbniki.  Co ciekawe, jak zauważa Mariusz Kędzia z plantacji jagody kamczackiej, całe to bogactwo możemy mieć we własnym ogródku. Wystarczy, że kupimy sadzonki jagody i rozpoczniemy jej uprawę. Własne, zdrowe jagody pełne cennych dla naszego zdrowia składników będą z pewnością powodem do dużej satysfakcji dla każdego ogrodnika. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas