
Dlaczego warto jeść jagodę kamczacką
Rolnictwo i leśnictwoCzy znasz owoc, który jest odporny na mróz i ma niskie wymagania glebowe, a jednocześnie ma szczególnie ważne dla organizmu właściwości lecznicze? Rozwiązaniem tej zagadki jest jagoda kamczacka – wieloletni krzew, który na rynku polskim pojawił się stosunkowo niedawno, ale zyskał wielu sympatyków.
Opis jagody kamczackiej
Jest to owoc o zabarwieniu ciemnoniebieskim i cylindrycznym kształcie, pokryty woskowym nalotem. W smaku: słodko-kwaśny. Jagody dojrzewają w maju, są łatwym w uprawie wieloletnim krzewem (dorastającym do 1,5 m; odporne na mróz, o niskich wymaganiach glebowych). W przeciwieństwie do borówki amerykańskiej – wymagają jedynie usuwania uszkodzonych pędów. Nie trzeba zakwaszać gleby pod ich podłoże ani stosować specjalnych oprysków, ponieważ rośliny rzadko chorują. Zbiór przeprowadza się kilka razy w sezonie, z jednego krzewu można uzyskać nawet do 6 kg owoców, zaś krzewy wydają plony corocznie nawet przez 35 lat! Zaletą owoców jest to, że mogą być spożywane zarówno na surowo (jako dodatek do deserów), jak i zachowane w dżemach, sokach lub konfiturach. Można je także mrozić oraz przygotować z nich nalewki. Jak dodaje nasz rozmówca, przedstawiciel rodzinnego gospodarstwa sadowniczego Jagodowe: Przez lata pracy z borówką amerykańską, nasze zainteresowanie wzbudziła coraz bardziej popularna jagoda kamczacka. W roku 2015 posadziliśmy 3 ha tego atrakcyjnego owocu, odmiany Wojtek i Zojka. Nasze doświadczenie w uprawie jest bardzo bogate i ciągle pogłębiane. Jesteśmy otwarci i pomocni dla innych plantatorów.
Zalety jagody kamczackiej
W swoim składzie zawierają witaminy: A, C, E oraz żelazo, przeciwutleniacze i mnóstwo antyoksydantów. Ponadto jagody kamczackie:
- wzmacniają naczynia krwionośne;
- obniżają ciśnienie krwi;
- pomagają regulować poziom cukru we krwi;
- zapobiegają powstawaniu miażdżycy;
- ułatwiają utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu;
- odtruwają organizm;
- działają łagodząco na dokuczliwe dolegliwości układu trawiennego;
- są pomocne w walce z nowotworami;
- mogą okazać się pomocne w leczeniu chorób oczu;
- są skuteczne w leczeniu infekcji wirusowych (hamują rozwój bakterii);
- odpowiadają za spowolnienie procesów starzenia się organizmu.