Materiał Partnera Jak powstają szalki do pieczarek?

Jak powstają szalki do pieczarek?

Białe kapelusiki, a pod spodem brązowe blaszki. Mięsiste, aromatyczne i pełne drogocennych składników odżywczych. Mowa o pieczarkach, czyli najpopularniejszych grzybach na świecie.  Są doskonałym uzupełnieniem wielu przepysznych dań. Zanim trafią na nasze talerze, muszą być jednak jakoś przetransportowane i przechowywane. Do tego najlepiej sprawdzają się oczywiście szalki do pieczarek. Dowiedz się, jak powstają te plastikowe opakowania.

Z czego produkowane są szalki do pieczarek?

Szalki do pieczarek produkowane są z polipropylenu, w skrócie nazywany PP. To organiczny związek chemiczny, który  jest najczęściej wykorzystywanym tworzywem sztucznym. Produkty wytworzone z tego materiału są oznaczone trzema strzałkami, które tworzą trójkąt. W środku niego znajduje się numer 5, a pod nim oznaczenie PP. Opakowania plastikowe z polipropylenu charakteryzują się wytrzymałością na kwasy, sole, zasady, warunki atmosferyczne i wodę. Przechowywana w nich żywność, a w tym przypadku pieczarki, są więc w pełni bezpieczne. Co więcej, szalki do pieczarek, które znajdziesz np. w ofercie producenta opakowań plastikowych PlasticPack.pl, nadają się do przetwarzania, a więc można poddawać je recyklingowi.

Jak produkowane są opakowania do pieczarek?

Proces produkcji szalek do pieczarek opiera się na termoformowaniu. To nowoczesna metoda produkcji opakowań plastikowych, która stała się alternatywą dla metody wtryskowej. Termoformowanie jest możliwe tylko na tworzywach sztucznych, które charakteryzują się wysoką termoplastycznością. Produkcja jest w pełni automatyczna, a dzięki temu przebiega szybko i sprawnie. Wszystko zaczyna się od umieszczenia sztywnej folii polipropylenowej w komorze termoforierki. Następnie należy podgrzać ją do odpowiedniej temperatury. Dzięki temu tworzywo sztuczne staje się płynne i można uformować je do wcześniej przygotowanego kształtu.

Jakie zalety mają plastikowe szalki do pieczarek?

Zapewne przeciwnicy plastiku, którzy nie są świadomi zalet opakowań plastikowych, odradzaliby korzystanie z szalek do pieczarek. Warto jednak wiedzieć, że nie każdy plastik, jest zły. W przypadku żywności jest on wręcz niezbędny. Szalki do pieczarek umożliwiają przechowywanie pieczarek zgodnie z zasadami higieny. Opakowania te uniemożliwiają powstawanie pleśni na grzybach nawet jeśli znajdują się w niekorzystnych dla nich warunkach. Transportowana żywność jest odpowiednio zabezpieczona i nie ulegnie zgnieceniu lub deformacji, co jest bardzo ważne. W końcu nieświeże lub uszkodzone pieczarki nie mogłyby być sprzedane.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas