Artykuł sponsorowany Gdzie sprawdzą się opakowania styropianowe?

Gdzie sprawdzą się opakowania styropianowe?

Opakowania na wynos to w dzisiejszych czasach bardzo ważne akcesoria w gastronomii – zarówno stacjonarnej, jak i w food truckach, które szturmem zdobywają popularność w naszym kraju. Producenci i dystrybutorzy opakowań do gastronomii oferują ich bardzo szeroki asortyment. Wśród nich warto zwrócić uwagę na opakowania styropianowe. Co warto o nich wiedzieć i gdzie się sprawdzą?

Styropian jako materiał – jakie ma zalety?

Styropian jest bardzo popularnym materiałem, chętnie wykorzystywanym w wielu gałęziach gospodarki. Jego właściwości sprawiły, że znalazł on również zastosowanie przy produkcji jednorazowych opakowań do żywności, wykorzystywanych przez obiekty gastronomiczne. Dlaczego styropian jest doskonałym materiałem do transportu i przechowywania żywności? Jest to materiał bardzo lekki i plastyczny – możemy z niego uzyskać dowolne kształty, przez co jednorazowe opakowania są nie tylko wygodne, praktyczne, ale również estetyczne. Styropian charakteryzuje także dobra izolacja cieplna – przechowywanie dania w pojemniku ze styropianu sprawia, że przez długi czas trzyma ono swoją temperaturę (zarówno ciepłą, jak i zimną). Dzięki swoim właściwościom styropian nie mięknie – nie chłonie wilgoci z dań, więc opakowanie jednorazowe jest bardzo trwałe. Przechowywanie żywności w styropianowych opakowaniach sprawia, że nie tylko nie tracą temperatury, ale również zachowują swoją świeżość. To wszystko powoduje, że opakowania styropianowe mają bardzo szerokie zastosowanie.

Zastosowanie jednorazowych opakowań styropianowych

Wielu osobom styropian kojarzy się przede wszystkim z materiałem wykorzystywanym głównie przy ocieplaniu budynków.  Rzeczywiście, także w tym celu jest wykorzystywany – przez wzgląd na opisane powyżej fizyczne właściwości. Jednak poza branżą budowlaną, z jednorazowych opakowań styropianowych bardzo chętnie korzysta szeroko pojęta gastronomia. Opakowania styropianowe świetnie nadają się do transportu gotowych dań, ale również przechowywania konkretnych produktów. Jak mówi przedstawiciel firmy Ema-Pol – producenta opakowań jednorazowych: 

Opakowania jednorazowe wykonane ze styropianu sprawdzą się zarówno w obiektach stacjonarnych, w których możliwe są dostawy dań, w różnego rodzaju food truckach serwujących dania "na ulicy" bądź w przeznaczonym do tego miejscu oraz w firmach cateringowych i hotelach. Styropianowe opakowanie sprawdzi się zarówno do przechowywania dań głównych, ale również wszelkich zup i sosów.

Warto podkreślić, że jednorazowe opakowania ze styropianu stanowią dobrą alternatywę dla tradycyjnych naczyń. Pozwoli oszczędzić koszty: zużycia wody, czasu poświęconego na zmywanie czy detergentów. Świetnie sprawdzą się też przy różnego rodzaju imprezach.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas