
Do czego służy szafa chłodnicza?
PrzemysłWśród wielu powszechnie stosowanych w różnorodnych branżach urządzeń chłodniczych wyróżnić można między innymi specjalistyczne szafy chłodnicze, które zapewniają odpowiednią temperaturę przechowywania produktów. Wobec tego, w poniższym artykule skupiamy się na tym, czym są szafy chłodnicze, w jaki sposób działają oraz gdzie najczęściej znajdują one zastosowanie?
Czym jest szafa chłodnicza?
Szafy chłodnicze to specjalistyczny sprzęt, który wykorzystywany jest do przechowywania różnorodnych produktów w określonych, obniżonych, jednak nieujemnych temperaturach utrzymujących się więc na poziomie od 2 do 8 stopni Celsjusza. W dużym uproszczeniu można je więc określić jako specjalistyczne lodówki. Szafy chłodnicze są dostępne na rynku w wielu wariantach do wyboru zróżnicowanych pod względem ich pojemności w litrach oraz wymiarów.
Na jakiej zasadzie działa szafa chłodnicza?
Działanie specjalistycznych szaf chłodniczych opiera się na podobnej zasadzie jak klasycznych domowych lodówek. Zazwyczaj wyposażone są one w sprężarki, które zasysają i sprężają czynnik chłodniczy z parownika odpowiedzialny za odbiór ciepła w chłodziarce, przekazując go następnie do skraplacza, w którym odbierane jest ciepło. Dzięki temu temperatura we wnętrzu szafy chłodniczej zostaje skutecznie obniżona do zadanej wartości. Aby szafa chłodnicza działała sprawnie, wymaga przeprowadzania regularnych przeglądów serwisowych, pozwalających zapobiec poważnym usterkom tej maszyny, a co za tym idzie wysokich kosztów związanych z jej naprawą.
Jakie jest zastosowanie szaf chłodniczych?
Szafy chłodnicze, które oferuje między innymi firma działająca w dziedzinie chłodnictwa i klimatyzacji Instal-Tech to jedne z podstawowych urządzeń stosowanych w branży spożywczej oraz gastronomicznej. Wykorzystywane są one przede wszystkim do przechowywania w ich wnętrzu mięsa, wędlin, nabiału czy świeżych soków w sklepach spożywczych. Oprócz tego szafy chłodnicze wykorzystywane są również w cukierniach, jako nie tylko urządzenie zapewniające odpowiednią temperaturę przechowywania ciast czy deserów, ale także mające za zadanie wyeksponować produkty. W takim przypadku są one najczęściej wyposażone w przeszklone drzwiczki, a niekiedy również w oświetlenie dodatkowo podkreślające znajdujące się w nich produkty.
Podsumowując, szafy chłodnicze to w dużym uproszczeniu odpowiednik klasycznej lodówki przeznaczony do profesjonalnego zastosowania w branży spożywczej i gastronomicznej. Pozwalają na przechowywanie produktów w obniżonej temperaturze, zapewniając im tym samym świeżość.