Jakie smary i oleje można bez obaw stosować w przemyśle spożywczym?
MotoryzacjaJakie cechy powinien mieć olej i smar?
Środki smarne przeznaczone dla przemysłu spożywczego muszą posiadać certyfikaty Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego, gdyż każdy ich składnik powinien być przebadany pod względem toksyczności i wpływu na zdrowie człowieka. Państwowy Zakład Higieny zajmuje się szczegółową analizą wszelkich składników i substancji, mogących negatywnie oddziaływać na jakość i przydatność produktów do spożycia. Wszystkie smary i oleje stosowane w przemyśle spożywczym powinny mieć skład zgodny z wytycznymi HACCP oraz GMP. Jeśli producent nie spełni tych wymagań i w któryś z etapów produkcji dojdzie do zanieczyszczenia żywności, może on zostać pociągnięty do odpowiedzialności. W zależności od skutków wydarzenia nakładane są wysokie kary pieniężne, a także ograniczenia lub pozbawienia wolności.
Środki smarne wykorzystywane w produkcji żywności powinny:
- mieć bezpieczny skład pozbawiony substancji toksycznych;
- dobrze rozprowadzać się po ruchomych częściach maszyn;
- nie wyciekać w zbyt dużej ilości w obrębie elementów mających bezpośredni kontakt z artykułami spożywczymi;
- zabezpieczać maszynę przed nadmierną eksploatacją i korozją.
Radomska firma Art-Oil oferuje całkowicie bezpieczne smary oraz oleje przeznaczone zarówno dla dużych producentów żywności, jak i małych przedsiębiorców lub klientów indywidualnych.
Rodzaje środków smarnych
Środki smarne w przemyśle spożywczym można podzielić na kilka kategorii, w zależności od składu, a co za tym idzie – konsystencji i ogólnego przeznaczenia. Wśród nich możemy wyróżnić:
- Środki smarne zanikające – zwykle aplikowane za pomocą smarownic kropelkowych. Rozkładają się równomiernie. Głęboko rafinowane i bezzapachowe mogą mieć ewentualny kontakt z żywnością.
- Środki smarne ciekłe – tradycyjne oleje smarne lub hydrauliczne.
- Emulsje wodno-olejowe – powstają na bazie wody i olejów roślinnych, w przemyśle spożywczym przeznacza się je najczęściej do wyjmowania wyrobów z foremek.
- Smary plastyczne – środek zagęszczający musi być nietoksyczny, baza powinna składać się w minimum 80% z białego oleju bazowego.
- Smary stałe – zwykle występują w formie dodatków do smarów ciekłych. Ich głównym zadaniem jest zmniejszanie tarcia.