Materiał Partnera Jak zapobiegać mastitis u krów po wycieleniu?

Jak zapobiegać mastitis u krów po wycieleniu?

Zapalenie gruczołu mlekowego to zdecydowanie jedno z najpoważniejszych schorzeń dotyczących bydła. Choroba rozwija się po cichu, a jej leczenie jest kosztowne i wymaga dużego zaangażowania ze strony hodowcy i weterynarza. Mastitis może pojawić się u krów, które niedawno wydały na świat potomstwo. Jak zabezpieczyć zwierzę przed tą chorobą?

Przyczyny i występowanie mastitis

Za rozwój mastitis odpowiedzialne są chorobotwórcze mikroorganizmy, które wnikają do gruczołu mlekowego krowy przez kanał strzykowy. Należą do nich bakterie, grzyby, wirusy i glony. W większości przypadków mastitis przebiega bez wyraźnych objawów klinicznych. Jeśli jednak odporność zwierzęcia jest słaba, może dojść do rozwinięcia się stanu zapalnego gruczołu mlekowego.

Mastitis może mieć charakter zakaźny i łatwo wówczas o nieświadome zainfekowanie pozostałej części stada. Źródłem patogenów jest wydzielina (mleko, siara) chorych krów, która może być przenoszona na inne zwierzęta za pośrednictwem rąk dojarza. Dojenie krów chorych na przemian ze zdrowymi sprzyja rozprzestrzenianiu się choroby.

Krowa po wycieleniu a podatność na mastitis

Krowy mleczne wykazują zwiększoną podatność na infekcje w dwóch przypadkach – na początku i na końcu laktacji. Typowym i jednym z pierwszych objawów mastitis jest zaczerwienienie i obrzęk gruczołu mlekowego. Nierzadko wymię staje się bardziej tkliwe i cechuje się wyższą temperaturą niż sąsiednie fragmenty ciała. Na podstawie tych symptomów nie można jednak jednoznacznie określić, czy u krowy tuż po wycieleniu rozwinęła się infekcja.

Dlaczego? W momencie porodu gruczoł mlekowy wypełniony jest siarą, co usprawiedliwia jego zwiększoną objętość. Poza tym u niektórych krów siara gromadzi się w wymionach na długo przed porodem, co może skutkować bolesnością i zaczerwienieniem gruczołu mlekowego. Jeśli krowa jest zdrowa, wyżej wymienione objawy powinny ustąpić zaraz po pierwszym doju. W przypadku zapalenia gruczoł pozostaje powiększony nawet po pobraniu mleka od zwierzęcia, a siara charakteryzuje się niską jakością – jest rzadka i może zawierać w sobie ślady krwi.

Jak uchronić krowę po porodzie przed mastitis?

Jak informuje przedstawiciel z Polskiego Stowarzyszenia ds. Mastitis, które organizuje szkolenia i konferencje dla weterynarzy i hodowców bydła – duży wpływ na występowanie mastitis po porodzie ma stan zdrowia gruczołu mlekowego w ostatnich tygodniach laktacji.

Przed zasuszeniem krów należy wnikliwie kontrolować jakość produkowanego mleka. Jeśli będą w nim obecne grudki, skłaczenia, lub gdy barwa i konsystencja mleka ulegną zmianie, należy poddać krowy szczegółowej diagnostyce i leczeniu.

Niemniej ważnym kryterium profilaktyki mastitis po porodzie jest optymalizacja żywienia zwierzęcia przed wycieleniem. Hodowca powinien dostarczać krowie w pożywieniu zwiększoną ilość witaminy E i beta-karotenu. Substancje te stabilizują poziom wolnych rodników i zmniejszają ryzyko wystąpienia stresu oksydacyjnego, co chroni przed wystąpieniem infekcji.

Opracowanie:

Polskie Stowarzyszenie ds. Mastitis

Gniezno , Pstrowskiego 4 lok. 50

Podziel się