Artykuł sponsorowany Ser do pizzy, czyli jak szczegóły mają znaczenie

Ser do pizzy, czyli jak szczegóły mają znaczenie

Ser jest zdecydowanie najważniejszym składnikiem, jaki powinna posiadać każda pizza. Kwestia innych składników jest ruchoma, czy jednak wyobrażamy sobie przygotowanie pizzy pozbawionej sera? Wiele osób najchętniej sięga właśnie po taką, na której znajduje się jedynie ser, sos i przyprawy. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, że rodzaj sera tez ma znaczenie i że nie każdy będzie idealnie pasował?

Odpowiedni ser nadaje pizzy smak tradycyjny, ale i na swój sposób wyjątkowy i niepowtarzalny. Co więc jest ważne w czasie wyboru najlepszego sera do pizzy i jaki powinien on być? Czy pizzerie zwracają uwagę, na to jaki dodają do swoich pysznych pizz?

Jaki ser do pizzy?

Tradycyjnie serem, jaki pizzeria dodaje do pizzy powinien być ser typu mozzarella. Z pewnością właśnie ten jego rodzaj powinien znaleźć się w każdym rodzaju tego dania. Jednak okazuje się, że w rożnych pizzeriach spotykamy się z różnorodnymi połączeniami tego podstawowego sera z innymi gatunkach w różnych proporcjach. Dlaczego? Otóż celem takiego działania jest zwykle chęć uzyskania smaku samej pizzy, który będzie niepowtarzalny i dostępny tylko w tym miejscu.

Pizza na zamówienie to zwykle gorące i pachnące danie, które przywożą nam po telefonie z naszego ulubionego lokalu. Czy jednak zastanawiamy się nad tym, jaki ser wykorzystują? Na rynku jest wiele rodzajów sera, również takie, które producenci określają właśnie jako „sery do pizzy”, jednak nie zawsze tak jest i nie zawsze są one godne naszej uwagi. Zwróćmy uwagę na skład i jeśli pojawia się w nim duża ilość tłuszczy roślinnych sięgnijmy po coś innego. Często zachęcająca bywa cena, bo wydaje nam się, że skoro będzie on jedynie do pieczenia to możemy wybrać ten najbardziej ekonomiczny wariant. Jednak tak nie jest i w pizzy powinien znaleźć się odpowiedni ser. Jednak każdy ma inny smak i do naszej pizzy powinniśmy wybrać jak najlepszy.

Co jeszcze warto wiedzieć o serach do pizzy?

Jak zaznaczają specjaliści z Smaki CK Pizzeria i Restauracja ser do pizzy powinien być starty i dobrze schłodzony. Należy przechowywać go w lodówce, gdyż tylko w ten sposób zachowa wszystkie swoje walory smakowe, a jego rozprowadzenie na cieście w dowolnym momencie nie będzie stanowiło problemu. Jeśli zaś na własnej domowej pizzy chcemy poeksperymentować i pomieszać rodzaje serów, to oczywiście nie ma przeszkód. Pamiętajmy jednak aby sprawdzić, czy każdy z nich nadaje się do pieczenia. Czasem sery w czasie obróbki cieplnej wyjątkowo tracą swoje walory smakowe. Pizza jest daniem całościowym więc poza serem musimy zadbać o odpowiednią kompozycje naszych ulubionych składników.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas