Ramen – przebój kuchni japońskiej
GastronomiaMimo że receptura ramenu wywodzi się z Chin, to Japończycy odpowiadają za jej udoskonalenie oraz popularyzację wśród krajów europejskich. Z tego też względu ta niezwykle aromatyczna zupa uchodzi za jedno z flagowych dań kuchni japońskiej. Przygotowanie ramenu w domu wymaga doświadczenia i jest bardzo czasochłonne. Warto więc spróbować go w jednej z polecanych restauracji. Czym wyróżnia się dobry ramen?
Makaron alkaliczny – dusza zupy
Jednym z najważniejszych składników dobrego ramenu jest makaron alkaliczny. Powstaje on z połączenia mąki pszennej, wody, soli i kansui. Niekiedy dodawane są także sproszkowane białka bądź żółtka jaj. Wszystkie składniki muszą być dobrane w odpowiednich proporcjach, co wpływa na konsystencję i smak makaronu. Istotna jest również jego grubość. Makaron alkaliczny to fundament ramenu. Tylko najlepsze restauracje specjalizujące się w kuchni japońskiej zdają sobie sprawę z tego faktu. Niestety wiele fast foodowych knajp sprzedaje ramen z innym makaronem, przez co zupa ma zupełnie inny smak i w niczym nie przypomina swojej oryginalnej wersji.
Bulion, ale nie polski rosół
Jak informuje właściciel z Hibari Sushi Baru w Szczecinku – uzyskanie bulionu na ramen niejednokrotnie wymaga kilkunastu godzin pracy. Gotuje się go na kościach i korpusach z dodatkiem pora, cebuli, imbiru, kombu czy grzybów shiitake. Końcowy produkt nie przypomina w smaku tradycyjnego polskiego rosołu, którym chętnie raczymy się każdej niedzieli. Co więcej, bulionu w ramenie znajdziemy niewiele. Niektóre warianty tego dania w ogóle wykluczają jego obecność.
Tare – serce ramenu
Tare stanowi bazę smakową ramenu. Składnik ten można określić jako mieszankę sosów charakterystycznych dla kuchni japońskiej. Żeby tare miało bardziej morski smak, często wzbogaca się je o owoce morza. Niektórzy kucharze do jego przygotowania używają aż kilku różnych gatunków soli naraz. Istnieje przekonanie, że o ile kiepski bulion da się zamaskować wybornym tare, to już smaku kiepskiego tare, nie zakamufluje nawet najlepszy bulion.
Dodatki
Warto pamiętać, że ramen to porcja obiadowa, a więc o dość dużej objętości. Goście, którzy chcą spróbować odrobiny tej zupy na przystawkę, mogą być zdziwieni, gdy stanie przed nimi blisko litrowa miska z zawartością. Oprócz makaronu w ramenie znajdziemy całe bogactwo dodatków. Zupa uszlachetniana jest świeżymi warzywami, owocami morza, plastrami wieprzowiny, mięsem drobiowym, sezamem, grzybami i kiełkami fasoli mung. Nie powinniśmy czuć się zaskoczeni, widząc w niej również gotowane jajka, marynowanego bambusa, wodorosty i negi. Całość prezentuje się niezwykle estetycznie, zachwycając bogactwem kolorów. Pamiętajmy jednak, że ramen podawany jest bardzo gorący. Warto uważać przy jedzeniu.