Materiał Partnera Pasty kanapkowe do chleba - proste i zdrowe przepisy

Pasty kanapkowe do chleba - proste i zdrowe przepisy

Co położyć na chleb? Masło i wędlina powoli stają się kulinarnym „przeżytkiem”. Dziś kucharze odsłaniają przed nami wiele intrygujących nowości. Są nimi, chociażby pasty kanapkowe. Można je kupić gotowe w sklepie, bądź też przygotować samodzielnie w domu. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji past warzywnych. Są one proste w przygotowaniu, smaczne i co najważniejsze - zdrowe.

Pasty kanapkowe do pieczywa

Pasty kanapkowe to dość prosty „wynalazek”. Aby je przygotować, wystarczy w zasadzie blender lub malakser oraz, oczywiście, ulubione składniki i dobry chleb. Poniżej znajdziesz kilka przepisów, jednak warto zdecydować także na małe kulinarne eksperymenty i łączenie ulubionych składników. Przygotowanie past jest niezwykle proste i daje dużo frajdy. To także świetny sposób na „przemycenie” warzyw do diety dziecka. Pasty można przechowywać w lodówce 2-3 dni, jednak podejrzewamy, że znikną od razu po przyrządzeniu.

Przepisy i inspiracje

Pierwsza propozycja jest dla miłośników smaków śródziemnomorskich - pasta z suszonych pomidorów. Do jej wykonania będą potrzebne:

  • Pół pieczonego bakłażana
  • 1 mały słoiczek suszonych pomidorów
  • Pół słoiczka ulubionych oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki przecieru pomidorowego
  • Odrobina startego żółtego sera
  • Sól, pieprz, papryka słodka i ostra
  • Opcjonalnie: oliwa z oliwek

Bakłażan przełóż do blendera (po upieczeniu powinien być miękką masą). Pomidory i oliwki pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do blendera. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do warzyw, podobnie jak pozostałe składniki (przecier, ser, przyprawy). Całość zmiksuj. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę oliwy z oliwek.

Kolejną pastę przygotujesz jeszcze szybciej. Do wykonania pasty z awokado potrzeba: jedno duże dojrzałe awokado lub dwa mniejsze, ząbek czosnku, łyżkę soku z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego tłoczonego na zimno, sól, ulubione przyprawy. Awokado należy obrać, usunąć pestkę i pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki zblendować. Jak widać, pasty kanapkowe są bardzo proste w przygotowaniu. Można do nich dodać w zasadzie wszystko: warzywa, gotowaną soczewicę, fasolę, jajka gotowane, kapary, oliwki itp. W zależności od osobistych upodobań kulinarnych i od tego, co mamy w lodówce.

Dobry chleb to podstawa

Przygotowując kanapkę z domową pastą, warto pamiętać, że najlepiej będzie ona smakować z dobrym chlebem, na przykład z Piekarni Oskroba S.A. Piekarnia działa na rynku od lat ‘30 ubiegłego wieku, oferując swoim klientom najwyższą jakość wypieków, m.in.: chleby, chleby regionalne bez drożdży, bułki, a także wyborne słodkości, m.in.: pączki, drożdżówki, babki piaskowe, keksy, pierniki, ciasteczka itp. Potwierdzeniem wysokiej jakości produktów są między innymi międzynarodowe certyfikaty.

Opracowanie:

Piekarnia Oskroba S.A.

Człekówka 90

Podziel się