Artykuł sponsorowany Owoce morza na talerzu. Jak się do nich przekonać?

Owoce morza na talerzu. Jak się do nich przekonać?

Kiedyś owoce morza stanowiły trudno dostępny rarytas dla osób majętnych, pochodzących z klasy wyższej. Jeszcze nie tak dawno zjedzenie owoców morza było możliwe jedynie w drogich restauracjach, dlatego dla wielu osób tego typu jedzenie nadal pozostaje egzotyczną fanaberią. Aktualnie owoce morza da się kupić w większości sklepów, jednak ich wygląd i sposób jedzenia wciąż budzą sporo emocji. Sprawdź, jak przekonać się do jedzenia owoców morza.

Dlaczego owoce morza budzą tyle kontrowersji?

Mimo że owoce morza są już dostępne w ofercie niemalże każdego większego sklepu, przez wiele osób są one nadal traktowane jak coś egzotycznego, luksusowego i po prostu niedostępnego. Te wyobrażenie na temat owoców morza jest oczywiście błędne, ponieważ kupienie krewetek czy ośmiorniczek nie stanowi już tak ogromnego wydatku jak kiedyś. Kwoty, jakie trzeba zapłacić za owoce morza, są aktualnie porównywalne do cen lepszych gatunkowo ryb. Cena ma również wpływ na wysokość wskaźnika ilości mięsa spożywanego na osobę, ponieważ jest ono znacznie tańsze i łatwiej dostępne, w porównaniu do świeżych ryb czy właśnie owoców morza.

Przyrządzanie oraz sposoby podawania owoców morza również mogą odrzucać osoby, które nigdy wcześniej nie miały do czynienia z tego typu przysmakami. O surowa ryba w pełnej swojej formie może odrzucać, o tyle pozbawiona skóry oraz głowy przestaje wyglądać nieapetycznie. Ze względu na swoje rozmiary owoce morza podawane są w całości, często również w pancerzach oraz ze wszystkimi kończynami. Specyficzny jest również sposób jedzenia owoców morza, ponieważ trzeba zazwyczaj obierać je z twardych elementów pancerza, a także ich nietypowa konsystencja i struktura.

Jak jeść owoce morza?

Pomimo wszystkich uprzedzeń, warto choć raz spróbować owoców morza, ponieważ pod niepozornym wyglądem kryje się zazwyczaj wyjątkowy smak, który potrafi szybko uzależnić i na dobre wkraść się w codzienną dietę niedowiarków. Przygotowanie owoców morza wbrew pozorom nie jest tak skomplikowane i potrafi zająć mniej czasu, niż przyrządzenie ryb lub mięsa. Do najczęściej przyrządzanych owoców morza bezsprzecznie należą krewetki. To właśnie one są zazwyczaj pierwszym daniem, jakiego próbują sceptycy. Przygotować można je na oliwie z dodatkiem masła, cytryny, czosnku i chilli, po uprzednim usunięciu pancerza. Co istotne, krewetki należy smażyć jedynie po kilka minut z każdej strony, aby nie stały się one zbyt twarde.

Homary, mule i kraby najpierw należy ugotować w osolonej wodzie, po czym przechodzi się do otwierania ich twardych pancerzy i skorup przy użyciu specjalnych nożyc lub nawet młotka. Tego typu owoce morza najlepiej smakują podane z sokiem z cytryny, bez dodatku innych przypraw. Owoce morza otoczone grubym pancerzem mogą być trudne w przygotowaniu dla laika, dlatego osoby nieprzekonane do jedzenia takich przysmaków powinny spróbować homara lub muli przygotowanych przez profesjonalnego kucharza, w renomowanym lokalu, takim jak Restauracja n108 w Poznaniu. W ten sposób znacznie łatwiej będzie przekonać się do tak nietypowych dań, ponieważ zostaną one przyrządzone we właściwy sposób, dzięki czemu ich smak i tekstura będą miłym zaskoczeniem dla osób sceptycznych.

Warto również pamiętać o wielu korzyściach zdrowotnych, jakie wynikają z uwzględnienia owoców morza w diecie. Podobnie jak ryby, owoce morza są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego ciała, które nie potrafi wyprodukować ich samodzielnie. Regularne dostarczanie organizmowi kwasów tłuszczowych pozytywnie wpływa na pracę różnych organów, takich jak mózg, serce czy wątroba, a także usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jeśli tylko nie jesteśmy uczuleni na skorupiaki, warto przekonać się do spróbowania różnego rodzaju owoców morza zarówno ze względu na ich walory smakowe, jak i prozdrowotne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas