Artykuł sponsorowany Jak wybrać sprzęt gastronomiczny do restauracji?

Jak wybrać sprzęt gastronomiczny do restauracji?

Sprzęt gastronomiczny obejmuje wszelkie przedmioty w restauracjach i barach, zarówno te służące do przygotowania posiłków, jak i do ich serwowania. Jest to więc szerokie pojęcie odnoszące się do wielu artykułów, które musimy zakupić, aby nasz punkt prosperował efektywnie. Niestety, ich nabycie wiąże się ze sporymi kosztami, które początkujący restauratorzy często chcą zmniejszyć, wybierając gorsze jakościowo produkty.

Określ typ kuchni i potrzebne do jej wykonywania narzędzia

Choć kuchnia w każdej restauracji musi być wyposażona w takie urządzenia jak kuchenka czy lodówka, to specyficzne rodzaje mogą wymagać dodatkowych elementów. Jeśli w naszym menu będą znajdować się dania z ryb, będziemy oczywiście potrzebować specjalistycznych noży do filetowania, a także specyficznych chłodni do przechowywania tego typu produktów. Innych urządzeń może też wymagać kuchnia włoska, gdzie konieczne okażą się specjalne chwytaki i miarki do makaronu, cedzaki, a także duże drewniane podstawki do podawania pizzy. Aby więc zainwestować w przedmioty, które rzeczywiście będą wykorzystywane, przygotujmy dokładny biznesplan oraz opracujmy wstępne menu.

Zainwestuj w profesjonalny sprzęt gastronomiczny

Chcąc zaoszczędzić na początkowym stadium prowadzenia działalności gastronomicznej, często decydujemy się na zakup tanich, domowych urządzeń. Jest to błąd, bowiem tego typu sprzęt szybciej się zużywa, gdyż nie jest w stanie podołać intensywnej eksploatacji, z jaką musi mierzyć się w restauracji. Stąd też oszczędności są tylko pozorne - nieprofesjonalne narzędzia mogą opóźniać serwowanie dań, będą szybciej się psuć, a także generować kolejne wydatki. Dlatego tak ważna jest inwestycja w profesjonalny sprzęt gastronomiczny, szczególnie w przypadku kuchni gazowych i elektrycznych, które są bezpośrednio dostosowane do wymagań kucharzy i mają unikalne cechy przedłużające ich żywotność. Inwestycja w fachowe narzędzia, będzie też konieczna w przypadku wszelkiego rodzaju urządzeń chłodniczych, które dodatkowo powinny charakteryzować się jak najniższym zużyciem energii.

Każda restauracja, a także punkt gastronomiczny z aspiracjami, wymaga korzystania z profesjonalnych oraz niezawodnych urządzeń, które będą gwarantowały kucharzom szybką i sprawną pracę przy codziennym przygotowywaniu dań. Działanie na małych i nieergonomicznych narzędziach, które wykorzystujemy w domu, szybko okaże się niepraktyczne i będzie wiązało się z niepożądanymi opóźnieniami. Jest jednak rozwiązanie - sprzedażą profesjonalnego sprzętu gastronomicznego zajmują się wyspecjalizowane przedsiębiorstwa, takie jak firma Revinex z Warszawy, która działa na rynku od 1994 roku, dzięki czemu oferuje klientom sprawdzone i niezawodne urządzenia gastronomiczne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas