Materiał Partnera Dlaczego kochamy kuchnię polską?

Dlaczego kochamy kuchnię polską?

Większość Polaków uwielbia potrawy, które wywodzą się z kultury naszego kraju. Kuchnia polska zyskuje coraz większą popularność i trafia w gusta nie tylko Europejczyków, ale ludzi na całym świecie! Różnorodność dań  i odpowiednie kompozycje przypraw to zdecydowanie jej największe zalety. Jakie dokładnie cechy sprawiają, że tak bardzo kochamy tradycyjną kuchnię polską?  

Do syta!

Wiele tradycyjnych potraw kuchni polskiej charakteryzuje się przede wszystkim tym, że można najeść się nimi do syta. Jest to spowodowane nie tylko ogromnymi porcjami, ale też sporą kalorycznością potraw. Zwykle tradycyjne obiady składają z dwóch dań: zupy oraz dania głównego, złożonego z mięsa, ziemniaków oraz surówki. Tradycyjnej kuchni polskiej można spróbować między innymi w restauracji Gabrieli Pauliny Błaszczyk, która znajduje się we Włocławku.

Przykładowe zupy kuchni polskiej:

  • żurek;
  • barszcz biały i czerwony;
  • rosół;
  • pomidorowa,
  • flaczki;
  • gulaszowa;
  • ogórkowa;
  • grzybowa.

Przykładowe dania główne:

  • kotlet schabowy w panierce;
  • pieczeń z sosem;
  • zrazy;
  • pierś w panierce;
  • golonka pieczona w piwie;
  • golonka gotowana w kapuście.

Ziemniaki są serwowane na wiele różnych sposobów, między innymi w mundurkach, gotowane w całości i posypane koperkiem, gniecione z masłem lub pieczone w piekarniku. Wcześniej wspominane już surówki to dopełnienie całości, mogą być przygotowane z kiszonej kapusty lub świeżych warzyw.

Smakowite ciasta

Zupa i danie główne to jedna nie wszystko. Tradycyjny polski obiad nie może obyć się bez deseru! I choć dzisiejsze ciasta często są inspirowane nowoczesnymi, zachodnimi przepisami – nadal na stołach królują klasyczne serniki, drożdżówki oraz makowce. W Polsce popularne są ciasta drożdżowe, proszkowe, a także te przygotowywane na zimno. Wybierając się do restauracji, warto zamówić nie tylko obiad, ale również coś na słodko. Szczególnie wtedy, kiedy przyprowadziliśmy ze sobą przyjaciela zza granicy i chcemy pokazać mu regionalną kuchnię.

Różnorodna dieta

Tradycyjne dania kuchni polskiej można bez problemu dopasować do obecnych standardów, co stanowi kolejną ogromną zaletę. Znajdziemy w niej nie tylko dania mięsne, ale też potrawy bezglutenowe, wegetariańskie, a nawet wegańskie. Do przygotowania potraw wykorzystuje się niemal każde mięso – w szczególności wieprzowinę, wołowinę, drób i ryby. W menu polskiej kuchni tak naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu na stosowaną dietę. Rozwija się i idzie z duchem czasu, jednocześnie nie zapominając o staropolskich smakach.

Opracowanie:

Gabriela Paulina Błaszczyk

Włocławek , Kręta 10 lok. 22

  • tel. 723 821 230

Podziel się