Artykuł sponsorowany Czym różni się domowy ekspres do kawy od modeli restauracyjnych?

Czym różni się domowy ekspres do kawy od modeli restauracyjnych?

Profesjonalny ekspres do kawy musi cechować się stabilną i wydajną pracą. Istotne jest, aby kawa serwowana w lokalach gastronomicznych smakowała zawsze tak samo, niezależnie od pory dnia. Dlatego kluczowy jest wybór odpowiedniego sprzętu, który pozwoli na intensywną i niezawodną eksploatację. Ceny gastronomicznych ekspresów do kawy mogą sięgać kwot rzędu kilku tysięcy złotych, podczas gdy urządzenia domowe można kupić za mniej niż tysiąc.

Jaki ekspres do kawiarni, a jaki do domu?

Domowe ekspresy do kawy to urządzenia, która pozwalają na zaparzenie kilku filiżanek w trakcie jednego cyklu. W modelach przepływowych kawa przygotowywana jest do dzbanka, który może być podgrzewany i utrzymywać ciepło. W ekspresach ciśnieniowych można zaparzyć jedną lub dwie filiżanki w trakcie pojedynczej sekwencji. Urządzenia gastronomiczne cechują się wysoką wydajnością pracy. Z ich użyciem każdego dnia może być zaparzane nawet 500 kubków kawy.

Jaki ekspres najlepiej wybrać do domu?

Domowy ekspres do kawy może odznaczać się zdecydowanie mniejszą wydajnością niż jego gastronomiczny odpowiednik. Bariści z firmy BiCafe polecają wersje w pełni automatyczne ze wbudowanym młynkiem. Dzięki takim modelom każdy może zostać baristą we własnym domu. Ekspresy automatyczne pozwalają na przyrządzenie filiżanki ulubionego napoju jednym pstryknięciem. Domowe urządzenia automatycznie dopasowują ilość wody w sposób proporcjonalny do zmielonej kawy a także określają czas zaparzania. Z ich użyciem możliwe jest przygotowywanie napojów o identycznych walorach smakowych. Automatyka ekspresu dobiera bowiem ilość ziaren i stopień ich zmielenia, a także spienia mleko, dzięki czemu podczas zaparzania uwalniana jest pełnia smaku i aromatu ziaren kawy. Użytkownik ekspresu nie musi ingerować w proces parzenia, co jest niezwykle wygodnym rozwiązaniem.

Jak wybrać profesjonalny ekspres do kawy?

Ekspresy gastronomiczne różnią się od siebie wydajnością. Przy wyborze ekspresu istotne jest także określenie grup roboczych. Do mniejszych lokali dedykowane są sprzęty jednorobocze, pozwalające na zaparzenie nie więcej niż 150 filiżanek kawy w ciągu dnia. W większości lokali sprawdzają się ekspresy dwugrupowe, z których użyciem przygotowuje się około 300 porcji napoju. W większych trzygrupowych sprzętach ta ilość sięgać może nawet 400 sztuk. Największą wydajnością cechują się ekspresy czterogrupowe, które jednak są najrzadziej stosowane. Pozwalają na zaparzenie co najmniej 500 filiżanek kawy dziennie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter