Artykuł sponsorowany Czy wprowadzenie ryb do naszej diety wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie?

Czy wprowadzenie ryb do naszej diety wpłynie pozytywnie na nasze zdrowie?

Ryby stają się coraz bardziej popularnym elementem dań obiadowych oraz przekąsek. Jest to bardzo pozytywna zmiana, ponieważ mięso rybie uważane jest za jedno z najzdrowszych i polecane jest dla osób, które są na diecie. Jadłospis bogaty w ryby ma wiele pozytywnych skutków, ponieważ ryby są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jakie są więc zalety wprowadzenia ryby do naszego menu oraz jakie gatunki ryb są szczególnie wartościowe?

Korzyści wynikające z jedzenia ryb

Jedzenie ryb ma wiele korzyści, które z całą pewnością warto mieć na uwadze, jeżeli zależy nam na zmianie naszej diety na bardziej zdrową. Przede wszystkim w rybach znajdziemy dobroczynne kwasy omega-3, które w największej ilości znajdują się w rybach morskich. Jedzenie ryb wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu i zmniejszają ryzyko pojawienia się miażdżycy. Uważa się także, że dieta bogata w ryby chroni nasz wzrok, ponieważ kwasy omega-3 zapobiegają  rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej w oku. Warto wspomnieć, że dieta bogata w ryby obniża także ryzyko zachorowania na demencję oraz polepsza naszą pamięć.

Najsmaczniejsze gatunki ryb

Dla osoby, która nie ma doświadczenia w jedzeniu ryb, smak większości z nich może wydawać się podobny. Jeżeli jednak spróbujemy kilku gatunków, przekonamy się, że znacznie różnią się one smakiem. Duży wpływ na smak ma także sposób obróbki termicznej oraz wykorzystane przyprawy. Jeżeli dopiero rozpoczynamy naszą przygodę z jedzeniem ryb, powinniśmy z całą pewnością spróbować łososia. Ma on bowiem soczyste mięso i mało ości,  dzięki czemu posmakuje nawet osobom o wybrednym guście. Niewątpliwie warto spróbować także dorsza, który uchodzi za najpopularniejszą bałtycką rybę. Mięso dorsza jest delikatne i soczyste, a dodatkowo nie znajdziemy w nim wiele ości.

Restauracja ze świeżymi rybami

Gatunków ryb oraz sposobów na ich przyrządzanie jest niezwykle dużo. Dlatego też dobrym pomysłem jest skorzystanie z oferty restauracji takiej jak Fregata Smażalnia ryb. Obiekt znajduje się w Gdyni i oferuje gościom smaczne i świeże ryby w różnych osłonach. Dzięki skosztowaniu ryb z restauracji mamy okazję na poznanie nowych smaków oraz sposobów na obróbkę mięsa. Umożliwia to więc poznanie, jaki gatunek ryby oraz sposób jej podania odpowiada nam najbardziej. Firma posiada wieloletnie doświadczenie w przyrządzaniu ryb, dlatego też oferuje swoim gościom wyśmienite dania z rybą. Są to nie tylko ryby smażone, ale także grillowane oraz pieczone. Specjałem smażalni jest także zupa rybna wykonana z ryb bałtyckich takich jak flądra, łosoś oraz dorsz.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas