Artykuł sponsorowany Chaczapuri adżaruli, czyli przepyszny przysmak z Gruzji w ofercie piekarni IBERIA

Chaczapuri adżaruli, czyli przepyszny przysmak z Gruzji w ofercie piekarni IBERIA

Gruzja to nie tylko państwo słynące z przepięknych i wręcz dzikich górzystych terenów, ale także kraj, którzy ceniony jest ze swojej gościnności. Każdy turysta, który udaje się zatem w Kaukaz, powinien skosztować namiastki gruzińskiego życia. Najprostszym na to sposobem jest spróbowanie tradycyjnych dań oraz wypieków. Jednym z najpyszniejszych z nich jest chlebek chaczapuri adżaruli, który podawany jest niemalże w każdej knajpie w Gruzji. W Kielcach takim przysmakiem zajadają się zaś klienci piekarni IBERIA. To jedno z nielicznych miejsc w Polsce, które idealnie oddaje charakter gruzińskich kulinariów.

Chaczapuri adżaruli – chlebek z serem i jajkiem

Chaczapuri adżaruli to wyjątkowe gruzińskie danie, które serwowane jest w niemalże każdej restauracji tego kraju. Można je traktować zarówno jako przystawkę do zup i dań mięsnych oraz sałatek, a także można – idąc za tropem klientów kieleckiej piekarni IBERIA – sycić się nim podczas śniadania czy kolacji. Czym wyróżnia się zatem ten wyjątkowy specjał prosto z Kaukazu?

Chaczapuri adżaruli to chrupiący i aromatyczny chlebek wypiekany z ciasta drożdżowego, który formowany jest w kształt łódeczki. W zagłębieniu znajduje się zaś przypieczony ser z rozpuszczonym w przyprawach masełkiem, a także z jajkiem sadzonym. Taka kompozycja jest niebywale sycąca i pyszna. Jak podkreślają właściciele piekarni IBERIA, chaczapuri adżarskie wpadają w gusta każdego smakosza, świetnie sprawdzając się zarówno jako danie na zimno, jak i na ciepło.

Z czym jeść chaczapuri adżarskie?

Jak już wspomniano, chaczapuri adżarskie można spożywać jako przystawkę lub śniadanie, kolację czy przekąskę – w ostatnim przypadku warto podawać to danie dzieciom, które szybko pokochają bardzo zdrową „gruzińską pizzę”. Piekarze z piekarni IBERIA polecają również, by chlebek ten spożywać z regionalnymi sosami gruzińskimi, które można kupić w większości dużych marketów w Polsce. Przede wszystkim zainteresować można się sosem adżika. Oczywiście chaczapuri adżarskie można także zjeść z greckim jogurtem czy nawet z majonezem. Na zimno najlepiej wypiek ten spożywać jednak bez żadnych sosów, ponieważ źle dobrane mogą zabić unikalny smak gruzińskiego specjału.

Jeśli chodzi zaś o kolację czy obiad z wykorzystaniem chaczapuri adżarskich, warto serwować je nie tylko z tradycyjnym daniami z Gruzji. Chaczapuri świetnie spisują się na stołach z gulaszem wołowym, pieczoną kaczką, a nawet z rybami. Piekarnia IBERIA często przyjmuje zatem zamówienia na te wyjątkowe wypieki od firm cateringowych, organizatorów wesel, a także od osób prywatnych, które organizują w domu przyjęcie. Chaczapuri adżarskie warto również spożywać podczas wieczerzy bożonarodzeniowej.

Jak zrobić chaczapuri adżarskie?

Każdy, kto chce skosztować prawdziwe chaczapuri adżarskie, powinien wybrać się na pełne przygód wakacje do Gruzji, lub też powinien znaleźć dobrą piekarnię gruzińską. Osoby z Kielc i okolic szybko mogą przenieść się w niezwykły świat kaukaskich kulinariów wraz z piekarnią IBERIA, która serwuje również chleb puri, croissanty z nadzieniem, chinkali, kubdari, pide z kurczakiem, lobiani, gwezeli ze szpinakiem, tbilisuri oraz charczo. Czy chaczapuri adżarskie można jednak zrobić w domu?

Doświadczeni piekarze podkreślają, że przygotowanie chaczapuri bez odpowiedniej wiedzy i umiejętności nie jest zadaniem łatwym. Warto jednak podjąć wyzwanie i spróbować stworzyć chlebek z jajkiem i serkiem w domu. Przepisów na chaczapuri adżarskie jest w Internecie wiele. Pamiętać jednak trzeba o zakupie dobrego gruzińskiego sera i przypraw, a także o wyrobie wysokiej klasy ciasta drożdżowego. Piekarze z piekarni IBERIA zdradzają, iż ich wypieki są tak pyszne przede wszystkim dlatego, że wytwarzane są one z najlepszych produktów spożywczych. Należy zatem podążać za tym tropem przy własnoręcznym pieczeniu chaczapuri. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas