Artykuł sponsorowany 5 porad jak upiec idealną tartę z owocami

5 porad jak upiec idealną tartę z owocami

Tarta z owocami to klasyka kuchni francuskiej i jedno z popularniejszych ciast wśród miłośników słodyczy. Choć jej forma jest prosta i sposób przygotowania wydaje się nieskomplikowany, nietrudno o kulinarną wpadkę jeśli nie znamy podstawowych zasad jej przygotowania. Dzięki naszemu poradnikowi poznasz sekret idealnych wypieków i przygotujesz słodką ucztę.

O czym musisz pamiętać przygotowując tartę z owocami

Niezależnie od tego czy chcesz upiec klasyczną tartę z jabłkami, cytrynową, z bananami czy owocami leśnymi, musisz pamiętać o kilku podstawowych regułach. W każdej tarcie z owocami najważniejszy jest spód. Jeżeli ten element okaże się klapą, nawet najlepsze owoce nie uratują twojego deseru. Dlatego należy przestrzegać kilku prostych zasad:

  • Jeśli wykonujesz ciasto kruche do swojej tarty z owocami, pamiętaj by nie zagniatać go zbyt długo. Składniki należy szybko posiekać nożem i wyrobić rękoma. Zbyt długie zagniatanie sprawi, że masa za bardzo się ogrzeje, przez co po wypieczeniu nie zachowa odpowiedniej kruchości. Dla pewności warto gotowe ciasto włożyć jeszcze przed pieczeniem do lodówki.

  • Podczas zagniatania niezbędne jest posypywanie stolnicy mąką, ale nie wolno dodać jej zbyt dużo. W przeciwnym razie upieczona tarta będzie zbyt twarda.

  • Postaw na wysokiej jakości składniki. Masło o wysokiej zawartości tłuszczu to podstawa – margaryna czy olej nie sprawdzą się w przypadku tego ciasta. Wykorzystaj też dobrą mąkę pszenną – możesz ją wymieszać z ziemniaczaną, aby tarta była bardziej krucha.

  • Gdy już wyłożysz formę ciastem, nie zapomnij nakłuć całej jego powierzchni widelcem. Inaczej po włożeniu do piekarnika ciasto zacznie się unosić i odchodzić od blachy.

  • Dodatkowym zabezpieczeniem przed podnoszeniem się ciasta przy pieczeniu będzie sucha fasola lub – jeśli posiadasz – specjalne ceramiczne kulki do pieczenia wielokrotnego użytku. Oczywiście przed ich wysypaniem należy przykryć masę folią aluminiową bądź papierem do pieczenia.

Tarta od kuchni, czyli nieco słodkich faktów

Tartę z owocami można upiec na cieście kruchym, drożdżowym lub francuskim. Każdy rodzaj ciasta zapewnia nieco inne wrażenia smakowe. Ciasto kruche, jak wskazuje nazwa, będzie najbardziej chrupkie. Z kolei francuskie ma lżejszą strukturę, ale jest nieco bardziej tłuste. Co ciekawe, są też trzy sposoby wypiekania tart. Po pierwsze nadzienie można nałożyć od razu na surowe ciasto i całość włożyć do piekarnika. Druga metoda to podpieczenie najpierw samego placka, a potem ponowne pieczenie go z farszem. Trzecia możliwość to upieczenie samego ciasta, a następnie tylko obłożenie go owocami. W kawiarni Niebieskie Migdały wszyscy miłośnicy wypieków znajdą coś dla siebie. Nasze tarty dekorujemy przeróżnymi owocami, kremem lub czekoladą. Wpadnij do nas i zamów swój wymarzony deser.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas