Zalety kociołków z żeliwa
Dom i ogródKociołki węgierskie znane są w kuchniach już od wielu lat. Nie bez przyczyny to właśnie naczynia z żeliwa cieszą się największą popularnością. Są niezastąpione do przyrządzania soczystych i rozpływających się dań o niepowtarzalnym smaku i aromacie. W szczególności doskonale sprawdzają się do przygotowania potraw na uroczystości plenerowe w towarzystwie krajobrazów przyrody. Jakie dodatkowe zalety ma zakup kociołków z żeliwa? Sprawdźmy!
Trwałe i solidne kociołki z żeliwa
Nie ulega wątpliwości, że żeliwo to bardzo odporny oraz wytrzymały materiał zarówno na uszkodzenia mechaniczne, jak i niekorzystne warunki atmosferyczne. Dzięki temu jednorazowy zakup kociołka to inwestycja na długi czas. Naczynie żeliwne z całą pewnością posłuży nam na kilka lub kilkanaście lat, nawet w przypadku częstego używania. Warto jednak pamiętać o tym, aby do ich czyszczenia nie używać żadnych detergentów. Duże znaczenie ma również odpowiednia konserwacja ich zewnętrznej i wewnętrznej strony jadalnym olejem.
Wnętrze kociołków żeliwnych dostępnych w DK-SHOP dodatkowo pokryte jest emalią, która zapobiega przywieraniu składników oraz rdzewieniu tworzywa. Poza tym wykonane są one z bezpiecznych materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością, w związku z czym nie musimy martwić się o wydzielanie toksycznych substancji w trakcie gotowania.
Na tle innych materiałów, żeliwo wyróżnia się wysokim poziomem przewodzenia oraz utrzymywania ciepła. W efekcie garnek na palenisku równomiernie podgrzewa jedzenie, co nadaje mu niesamowitego smaku. Za sprawą grubych ścianek kociołki dobrze zatrzymują ciepło, pozostawiając posiłek w optymalnej temperaturze na długo po wygaśnięciu paleniska lub zdjęciu naczynia z ognia.
Dania z kociołków żeliwnych sprawdzą się na każdą okazję
Duszenie jedzenia w żeliwnym naczyniu postawionym na ogniu pozwala na uzyskanie miękkich i aromatycznych potraw. W szczególności wykorzystywane są one do przyrządzania pieczonek lub dań węgierskich, które znakomicie urozmaicają uroczystości plenerowe, takie jak urodziny, chrzciny, rocznice czy spotkania firmowe ze współpracownikami.
W zależności od liczby gości możemy wybrać naczynia 8 lub 11 litrowe. Na grupowe przyjęcia lepszym wyborem będą większe garnki, które bez wątpienia pomieszczą wystarczającą ilość potrawy, a tym samym wyeliminują konieczność szykowania dodatkowych przekąsek.
Gotowanie w żeliwnym kociołku nie wymaga również dużych nakładów pracy, ponieważ wystarczy wyłącznie uzupełnić gar, umieścić go nad paleniskiem i po 1,5 godziny cieszyć się wyśmienitym posiłkiem!