Artykuł sponsorowany Podstawowe zasady aranżacji kuchni

Podstawowe zasady aranżacji kuchni

Kuchnia to bardzo ważna część domu. To tutaj spożywamy wspólne posiłki z rodziną, przygotowujemy jedzenie czy organizujemy imprezy rodzinne. Warto więc zadbać o zaprojektowanie i rozplanowanie tego pomieszczenia według ustalonych zasad i tym samym zapobiec błędom, bowiem kuchnia to inwestycja na lata.

Przygotowania techniczne

Bardzo ważne jest, by rozpocząć aranżację kuchni od samego początku czyli od uprzedniego podłączenia całości instalacji - od elektrycznej, poprzez wodociągową i kanalizacyjną po wentylacyjną już na etapie budowy domu. Umożliwi nam to większe pole manewru. Jeśli jednak przeprowadzamy remont, to zostaniemy ograniczeni co do konkretnej istniejącej lokalizacji ujść wodociągowych, gniazdek elektrycznych, a także oświetlenia. Należy mieć również na względzie wspomnianą wcześniej kwestię konieczności zainwestowania w kuchnię dużej sumy bez względu na cięcia kosztów. To długoletnia inwestycja, więc możemy zapomnieć o tańszych rozwiązaniach, które prawdopodobnie ze względu na niższą jakość nie posłużą nam zbyt długo.

Dostosowanie kuchni do upodobań domowników

Po wybraniu odpowiedniej lokalizacji czas na zastanowienie się nad naszymi potrzebami, które zdeterminują dalsze wybory tyczące się wielkości, wysokości oraz ilości blatów i szafek kuchennych. Z pewnością tym, dla których gotowanie to szybka konieczność sprowadzająca się do przygotowywania prostych dań, nie będzie potrzebna kuchnia o dużej powierzchni i wysokich pojemnych szafkach w przeciwieństwie do pasjonatów zarówno gotowania jak i kuchennych spotkań towarzyskich. Jeśli chodzi o wysokość blatów, to powinna być ona dostosowana do wzrostu domowników tak, by wynosiła od 10 do 15 cm poniżej wysokości łokcia.

Zasada trójkąta i podział strefowy

Jak mówi nam fachowiec z firmy Luktom s.c. ,kuchnia powinna być zaaranżowana tak, by przede wszystkim zapewnić funkcjonalność i bezpieczeństwo, a dopiero potem możemy zająć się walorami estetycznymi. Warto więc na tym etapie zadbać o właściwe rozmieszczenie sprzętów według zasady tzw. trójkąta, która polega na rozlokowaniu trzech najważniejszych sprzętów t.j. lodówki - strefy zapasów, zlewu- strefy zmywania oraz kuchenki- strefy gotowania- obok siebie. Wokół ,,trójkąta" powinna znaleźć się jeszcze strefa przechowywania oraz przygotowywania. Trzy pierwsze strefy powinny znajdować się w odpowiednich odstępach: 120- 210 cm.

Na koniec zostaje nam sprawa oświetlenia i dopiero wtedy możemy zająć się doborem sprzętu AGD według kryterium estetycznych czyli według naszych upodobań kolorystycznych, modowych i designerskich.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas