Artykuł sponsorowany Jak ergonomicznie podzielić kuchnie na poszczególne strefy?

Jak ergonomicznie podzielić kuchnie na poszczególne strefy?

Kuchnia to pomieszczenie, w którym spędzamy dużo czasu. Musi być funkcjonalna, ponieważ w innym wypadku, korzystanie z niej będzie nieprzyjemne i czasochłonne. Dlatego tak ważny jest przemyślany projekt kuchni, który najlepiej zacząć od podziału kuchni na strefy. Co powinno się znaleźć w poszczególnych z nich? Jak stworzyć ergonomiczną kuchnię?

Na jakie strefy powinno się podzielić kuchnie?

Najbardziej ergonomiczna kuchnia to taka, w której możemy wyróżnić 3 główne strefy. Pierwszą z nich stanowi strefa przechowywania. Znajduje się tam lodówka oraz zamrażarka, a także szafki do magazynowania żywności. Drugą jest strefa gotowania, do której oczywiście zaliczamy kuchenkę, piekarnik oraz blat roboczy, na którym przygotowujemy posiłki. Do trzeciej strefy, czyli zmywania, należy zlew oraz zmywarka. Wszystkie 3 strefy powinny być położone od siebie tak, aby stanowiły wierzchołki trójkąta. Taki projekt kuchni świetnie sprawdza się w zabudowie w kształcie litery L oraz U, a także we wnętrzach dwurzędowych i z wyspą.

Dlaczego warto podzielić kuchnie na strefy?

Gdy kuchnia jest niefunkcjonalna, gotowanie i przygotowywanie posiłków staje się nieprzyjemnym obowiązkiem. Co więcej szybko wkrada się do niej nieporządek, a wszystkie czynności robimy dłużej. Jeśli korzystają z niej dwie osoby naraz, zamiast sobie pomagać, przeszkadzają. Natomiast odpowiedni projekt kuchni, który może dla Ciebie wykonać np. producent nowoczesnych kuchni Kuchnie FAMA,  sprawi, że będzie działało nam się prościej. Tym samym przygotowywanie posiłków stanie się przyjemniejsze, a w pomieszczeniu będzie łatwiej utrzymać porządek. Podział kuchni na 3 strefy położone w odpowiedniej odległości spowoduje, że może w niej pracować kilka osób naraz i nie będą sobie przeszkadzały.

Co jeszcze wziąć pod uwagę projektując ergonomiczną kuchnię?

Projektując kuchnię oprócz wydzielenia stref, warto pomyśleć o funkcjonalnych rozwiązaniach. Postarajmy się, aby w strefie przygotowywania posiłków, wszystkie najpotrzebniejsze nam akcesoria kuchenne były w zasięgu ręki i aby dostęp do nich był łatwy. To znacznie usprawni gotowanie i sprawi, że będzie mniej męczące. Z kolei w strefie przechowywania warto uwzględnić rodzaje produktów, jakie się tam znajdą, aby szafki i szuflady wszystko pomieściły.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas