Materiał Partnera
Przepis na sukces restauracji – dobrej jakości produkty

Przepis na sukces restauracji – dobrej jakości produkty

Stworzenie wyjątkowego menu, które przyciągnie wielu klientów, oraz znalezienie odpowiedniej lokalizacji to bardzo istotne składowe sukcesu restauracji. Jego osiągnięcie jest jednak niemożliwe bez wykorzystywania do przygotowywania potraw najwyższej jakości świeżych produktów. Na specjalnych rynkach hurtowych swoją ofertę przedstawiają najlepsi dostawcy, którzy są w stanie dostarczyć wysokiej jakości produkty dla restauracji.

Nieszablonowe menu

Wiele  restauracji tworzonych jest z myślą o zaproponowaniu klientom kuchni nietuzinkowej, często charakterystycznej dla innych kultur. Stworzenie wyjątkowego menu jest w tym wypadku kluczowe – nierzadko opiera się ono jednak na składnikach niezwykle trudno dostępnych w naszym kraju. Przygotowanie posiłków zgodnych z nieszablonową kartą dań jest zatem niełatwe. Wymaga przede wszystkim specjalnych produktów, które nabyć można dzięki nawiązaniu współpracy z odpowiednim dostawcą. Gdzie go znaleźć? Z pewnością nie będzie z tym problemu na terenie rynku hurtowego Targpiast we Wrocławiu. Skupia on na ogromnym obszarze wielu dostawców rozmaitych towarów spożywczych, także egzotycznych i niedostępnych w tradycyjnych sklepach. Oferowany tam szeroki asortyment pozwala na zakup składników potrzebnych do przyrządzenia potraw kuchni japońskiej, chińskiej czy nawet gruzińskiej. Dzięki stałemu zaopatrywaniu się w takim miejscu restauracja może też nawiązać długotrwałą, efektywną relację handlowo-biznesową z hurtownikiem. Większość dostawców przy regularnych, dużych zakupach zgadza się na negocjację stawek – w efekcie restaurator może zyskać rzetelnego partnera, który oferuje wysokiej jakości produkty w bardzo atrakcyjnych cenach.

Restrykcyjne normy

Prowadzenie restauracji nie jest zadaniem prostym. Wymogi odnośnie do podawanych potraw są bardzo duże – są one stawiane nie tylko przez klientów, ale przede wszystkim przez wyspecjalizowane instytucje zajmujące się nadzorem jakości w lokalach gastronomicznych. Jeżeli podczas kontroli okaże się, że restauracja serwuje dania na bazie nieświeżych produktów spożywczych, grozić jej może nawet zamknięcie. Dlatego tak istotne jest kupowanie warzyw i owoców (a właściwie wszystkich składników potraw) ze sprawdzonych źródeł, u dostawców na najlepszych rynkach hurtowych. Dzięki temu restaurator uzyskuje niezbędne informacje o każdym produkcie, który wyląduje po obróbce na talerzu klienta.

Jednym z elementów prowadzenia restauracji z sukcesem jest nawiązanie efektywnej współpracy ze sprawdzonym dostawcą produktów spożywczych. Warto w tym celu odwiedzać skupiające hurtowników specjalistyczne targowiska z żywnością.

Opracowanie:

Targpiast Sp. z o.o.

Wrocław , Obornicka 235-237

Podziel się