Czy kobiety w ciąży mogą bez obaw pić wina bezalkoholowe?
SklepyCzym są wina bezalkoholowe?
Wina bezalkoholowe posiadają wszystkie walory smakowe trunków, jednak w procesie odparowania są pozbawiane szkodliwych dla płodu procentów. Smak i aromat pozostają bez zmian, dlatego można cieszyć się nim do woli. Za napój alkoholowy uznaje się wina, które mają więcej niż 0,5% zawartości czystego alkoholu. Czy mimo tak niedużej zawartości, coś może grozić nienarodzonemu dziecku? Jak we wszystkim – trzeba znać umiar. Kilka lampek wina bezalkoholowego jest zupełnie bezpieczne, jednak nie należy pić go w dużych ilościach np. jako zamiennika zwykłych soków i napojów do posiłku.
Bezalkoholowe trunki stanowią doskonałą alternatywę na rodzinne imprezy okolicznościowe oraz zabawy typu Baby Shower, które zwykle są pozbawione napojów procentowych. Sklep Orden oferuje również szeroki wybór wina musującego, które można serwować również na studniówkach i imprezach firmowych, celebrujących ważne wydarzenia.
Wpływ alkoholu na rozwój płodu
Mimo wysokiej świadomości społeczeństwa, nadal wiele osób uważa, że lampka zwykłego wina lub kilka łyków piwa nie mają negatywnego wpływu na rozwój płodu. Niestety, jest to mi, który nie tylko zagraża zdrowiu, ale również życiu dziecka. Spożywanie nawet niewielkich ilości w pierwszym trymestrze może powodować do poronienia, gdyż alkohol szybko i w dużych ilościach przenika przez łożysko. W drugim i trzecim trymestrze mogą pojawiać się widoczne wady rozwojowe, deformacje oraz zmiany w Ośrodkowym Układzie Nerwowym.
Picie alkoholu w ciąży powoduje między innymi:
- Płodowy Zespół Alkoholowy;
- przedwczesne porody i poronienia;
- zaburzenia w obrębie układu nerwowego dziecka;
- uszkodzenie i deformacja narządów;
- zaburzenia wzrostu;
- problemy z mową;
- trudności z zapamiętywaniem oraz koncentracją;
- leukemię;
- osłabienie narządów wewnętrznych;
- problemy emocjonalne;
- uszkodzenie zmysłów.
Pojawienie się na rynku bezalkoholowych win i innych trunków skutecznie odwodzi kobiety w ciąży od kosztowania chociażby niewielkich ilości alkoholu. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli prowadzimy restaurację i zaopatrzyć swoją spiżarnię w zdrową alternatywę.