Materiał Partnera Jaki blat kuchenny wybrać?

Jaki blat kuchenny wybrać?

W kuchni idealnej każdy element ma znaczenie, jednak szczególnie istotny jest wybór blatu, który musi podołać wysokim temperaturom, wilgoci, a także działaniu chemicznych środków czyszczących. Blat jest więc inwestycją na wiele lat, stąd też warto odpowiednio przemyśleć jego zakup. Które tworzywa okażą się najbardziej trwałe i czym dokładnie powinniśmy się kierować przy zakupie?

Styl i kolorystyka

Na wybór blatu ogromne znaczenie będą miały pozostałe elementy naszej kuchni, przede wszystkim kolorystyka płytek i frontów meblowych. Zwolennicy stylu nowoczesnego mogą rozglądać się za blatami z kamienia lub marmuru, zaś entuzjaści klasycznego lub skandynawskiego, będą poszukiwać produktów z drewna. To jednak nie jedyne opcje dostępne na rynku, okazuje się bowiem, że oferta płyt kuchennych jest niezwykle szeroka i kompleksowa.



Blaty drewniane

Współcześnie są na topie, szczególnie ze względu na ich dopasowanie do bardzo popularnych mebli w kolorze białym. Jest to także opcja stosunkowo tania, dostępna w większości sklepów z wyposażeniem kuchennym. Minusem tego tworzywa jest jego niewielka odporność na zarysowania, a także wysoką temperaturę, dlatego też absolutną koniecznością jest zakup specjalnych podkładek pod gorące garnki oraz talerze. Jeśli zdecydujemy się na wybór blatu drewnianego, warto rozglądać się za egzotycznymi gatunkami drewna, które wykazują większą odporność na wodę.

Blaty kamienne

Choć są to rozwiązania droższe niż standardowe, to odpłacają się wysoką odpornością na wszelkie negatywne czynniki, które możemy spotkać w naszej kuchni. Przede wszystkim są odporne na wysoką temperaturę, a także działanie kwasów i środków chemicznych. Dużą popularnością cieszą się niezwykle eleganckie blaty granitowe, dostępne w wielu różnych odmianach, dlatego też łatwo dopasować je do stylistyki konkretnego pomieszczenia.

Blaty metalowe

Blaty metalowe, choć najczęściej spotykane w gastronomii, coraz częściej zadamawiają się także we wnętrzach domów. Wszystko ze względu na ich nowoczesny, industrialny styl. Do zalet tego materiału należy przede wszystkim duża odporność na wysokie temperatury, choć należy uważać na wszelkiego typu drobne zarysowania. Łatwo odznaczają się na nich także odciski palców, co dla wielu osób może okazać się niepraktyczne i niefunkcjonalne.

Blaty z laminatu

Laminat, czyli płyta wiórowa, to opcja wyjątkowo tania, która daje nam szereg możliwości, może bowiem imitować inne, zdecydowanie droższe rozwiązania. Wśród zalet można także wymienić łatwość montażu oraz trwałość. Musimy jednak odpowiednio zabezpieczyć ten typ blatu przed wilgocią, szczególnie w okolicach krawędzi, które raz uszkodzone, będą się rozszerzać na całą powierzchnię płyty.

Blaty szklane

To wyjście nie tylko drogie, ale też stosunkowo rzadko spotykane, a blaty szklane są stosowane przede wszystkim w przestrzeniach bardziej minimalistycznych. Ich główną wadą jest widoczność zabrudzeń oraz smug, przez co blaty te wymagają częstego czyszczenia specjalnymi środkami chemicznymi.

Blat kuchenny powinien stanowić zakup na wiele lat. Dlatego też warto sięgać po opcje wytrzymałe i najwyższej jakości, między innymi „szyte na miarę” blaty kamienne produkowane przez firmę AKA Usługi Kamieniarskie z miejscowości Halinów w województwie mazowieckim. W przypadku tego typu przedsiębiorstw możemy liczyć na specjalistyczne doradztwo oraz wyróżniający się na tle gotowych rozwiązań, najwyższy gatunek zastosowanych materiałów.

Opracowanie:

Agnieszka Basiak ''AKA''

Halinów , Warszawska 13

Podziel się