Materiał Partnera Książeczka sanitarna. Czym jest i kto musi ją posiadać?

Książeczka sanitarna. Czym jest i kto musi ją posiadać?

Książeczka sanitarna to cenny dokument nie tylko w branży gastronomicznej i szkole. Nawet stewardessy, pracownicy w gabinetach kosmetycznych czy firmach cateringowych muszą ją mieć wyrobioną. Jest niezbędnym uzupełnieniem dokumentacji w wielu zawodach, poza tym jej uzyskanie wiąże się z przejściem niezbędnych badań. Dowiedz się więc, na czym one polegają, czy Ty pokrywasz ich koszt i kto dokładnie musi je zrobić.

 

Czym jest książeczka sanitarna?

Książeczka sanitarna jest niezbędnym elementem dokumentacji w wielu zawodach, nawet w przypadku pracowników saun i ratowników na basenach. Dzięki niej jest możliwe podjęcie konkretnej pracy, przede wszystkim osób, które mają styczność z żywnością, dziećmi i dużymi skupiskami ludzi.

Można ją otrzymać po wykonaniu obowiązkowych badań na zakażenie:

  • durem rzekomym A, B i C,

  • pałeczkami duru brzusznego,

  • pałeczkami z rodzaju Shigella i Salmonella,

  • prątkami gruźlicy.

Wszelkie inne przypadki są wskazane w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dn. 2 lutego 2006 r. w sprawie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych (Dz.U. z 2006 r. nr 25, poz. 191).

Badanie jest przeprowadzane na próbce kałowej w stacji epidemiologicznej. Próbki z materiałem powinny być przechowywane w chłodnym miejscu. Po trzech dniach pojemniki muszą zostać oddane do stacji. Następnym etapem jest wizyta u lekarza medycyny pracy. To on jest odpowiedzialny za dokonanie wpisu do książeczki sanitarnej i wywiad z przyszłym pracownikiem.

Warto wiedzieć, że to pracodawca powinien pokryć koszt wyrobienia dokumentu. Wielu z nich jednak już w ogłoszeniu informuje o obowiązku okazania ważnej książeczki. W tym przypadku zazwyczaj obowiązek zapłaty przechodzi na przyszłych pracowników.

 

Kto musi mieć książeczkę sanitarną?

Kucharze, piekarze, cukiernicy, kelnerzy, przedszkolanki… to nie jedyne osoby, które muszą mieć wyrobioną książeczkę sanitarną. Dotyczy to jeszcze:

  • pomocy kuchennej,

  • osób zajmujących się dystrybucją posiłków,

  • pracowników saun, gabinetów kosmetycznych i masażu,

  • ratowników na basenach,

  • sprzedawców w sklepach,

  • kontrolerów jakości,

  • pracowników produkcji,

  • opiekunów,

  • osób pracujących z dziećmi do 6 lat,

  • pracowników placówek zdrowia i szpitali, wytwarzających leki,

  • pracowników transportu, w tym stewardess czy kierowców autobusów i busów,

  • osób pracujących w punktach uzdatniania i dystrybucji wody.

Jak mówi specjalista z przychodni Cracow Medical Center NZOZ, dotyczy to także osób, które są podejrzane o choroby zakaźne – w tym kobiet w ciąży, noworodków czy niemowląt.

Książeczka sanitarna to bardzo cenny dokument, który ma wpływ na bezpieczeństwo. Wymóg jej posiadania ogranicza ryzyko rozprzestrzeniania się groźnych chorób. Jeśli więc chcesz bez przeszkód wykonywać jedną z wymienionych prac, musisz mieć do tego aktualną książeczkę. Zrobienie badań i jej podpisanie przez specjalistę nie jest czasochłonne, a daje szerokie spektrum możliwości zawodowych.

Podziel się