Artykuł sponsorowany Jak dbać o czystość w zakładzie z godnie z GMP i GHP?

Jak dbać o czystość w zakładzie z godnie z GMP i GHP?

Produkcja żywności to sektor regulowany licznymi przepisami i normami dotyczącymi zarówno jakości samych produktów, jak i wszelkiego rodzaju materiałów wykorzystywanych w procesie wytwarzania, magazynowania i transportowania produktów spożywczych. Obecnie głównymi narzędziami stosowanymi w zapewnianiu bezpieczeństwa żywności są zasady GMP i GHP razem tworzące tzw. system HACCP.

Czym jest GHP i GMP

GHP oraz GMP można rozwinąć jako odpowiednio Dobrą Praktykę Higieniczną, oraz Dobrą Praktykę Produkcyjną. Są to dwa zbiory zasad regulujące mechanizmy działania zakładu zajmującego się produkcją lub przetwarzaniem żywności. Obejmują przy tym wszystkie obszary jego funkcjonowania i wspólnie składają się na system HACCP, do którego wdrożenia stanowią też pierwszy etap. HACCP należy rozumieć przy tym jako System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli, czyli system zarządzania bezpieczeństwem żywności. GHP obejmuje zatem zasady dotyczące odpowiednich warunków, w tym:

  • lokalizację i otoczenie zakładu,
  • układ funkcjonalny obiektu,
  • mycie i dezynfekcję,
  • zaopatrzenie w wodę,
  • kontrolę odpadów,
  • monitoring szkodników,
  • higienę personelu,
  • szkolenie personelu.

Wśród zagadnień mieszczących się w obszarze GMP wymienić możemy:

  • przyjęcie surowców i materiałów,
  • magazynowanie i postępowanie z surowcami,
  • procesu obróbki wstępnej,
  • procesy obróbki zasadniczej,
  • transport wewnętrzny,
  • magazynowanie wyrobów gotowych,
  • transport zewnętrzny i dystrybucję.

Jak zatem widzimy zarówno Dobra Praktyka Higieniczna, jak i Dobra Praktyka Produkcyjna są ściśle powiązane z wprowadzaniem oraz przestrzeganiem zasad BHP, które powinny zostać dla danego zakładu ułożone z ich uwzględnieniem. Powiązanie to widać między innymi w zakresie odzieży ochronnej noszonej obowiązkowo przez pracowników zakładów z sektora przemysłu spożywczego. Jakie zatem narzędzia i metody umożliwiają realizację zasad GHP i GMP?

Stosowane rozwiązania

Ogromny wpływ na jakość i bezpieczeństwo żywności mają warunki, w jakich jest ona przetwarzana oraz przechowywana. Dlatego też maszyny i wszelkiego rodzaju wyposażenie musi być wykonane z materiałów wymienionych w unijnym rozporządzeniu dotyczącym materiałów dopuszczonych do kontaktu z żywnością. Na tej liście znajdują się między innymi tworzywa sztuczne różnego rodzaju oraz stal nierdzewna czy też drewno po obróbce fitosanitarnej. Niezwykle ważne jest też utrzymanie sterylnych warunków podczas pracy zakładu. Oznacza to regularne sprzątanie, mycie oraz czyszczenie przy użyciu czyściw specjalistycznych.

Ogromną rolę w funkcjonowaniu zakładów z branży spożywczej dogrywają również ludzie – pracownicy tych zakładów. Ci muszą mieć odpowiednie kwalifikacje w zakresie podstawowych zagadnień higieny oraz wykazywać odpowiedni stan zdrowia. Niezbędnym zabezpieczeniem jest też wspomniana już wcześniej odzież ochronna. Oferowane przez firmę Ideal Partner fartuchy, czepki, maski, zarękawki czy kombinezony chronią zarówno produkty spożywcze, jak i pracownika. Zabezpieczają żywność przed przenikaniem szkodliwych substancji czy drobnoustrojów, ale też chronią ubranie pracownika przed zabrudzeniem i pośrednio też zanieczyszczeniem innych stref zakładu.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas