Materiał Partnera Zalety i wady mięsa ekologicznego

Zalety i wady mięsa ekologicznego

Czy warto włączyć mięso ekologiczne do swojej diety? Z pewnością tak. Nie da się ukryć, że ma ono bardziej korzystny wpływ na nasz organizm aniżeli produkt z hodowli przemysłowej. Dlaczego tak się dzieje? Przedstawiamy szczegółowe porównanie składu mięsa ekologicznego z przemysłowym. Dodatkowo analizujemy największe zalety oraz wady mięsa z ekologicznych hodowli.

Smacznie i zdrowo

Jak dowodzą badania mięso ekologiczne ma wyższą jakość oraz dużo lepsze właściwości odżywcze od mięsa z przemysłowych hodowli. Zasadniczą różnią jest bardziej korzystne zestawienie tłuszczów. Mięso ekologiczne ma większą zawartość kwasów omega 3 oraz witamin. Główny wpływ na to ma oczywiście rodzaj paszy podawanej zwierzętom. Zdrowe, pozbawione antybiotyków i aktywatorów wzrostu , naturalne jedzenie przekłada się na skład jakościowy mięsa zwierząt. Pozytywny wpływ ma w tym przypadku również sposób chowu zwierząt. Żyjąc w dużo mniejszym zagęszczeniu i mając stały dostęp do wybiegów są mniej zestresowane. Prawdą jest, że zwierzęta z hodowli ekologicznych są po prostu szczęśliwe.

Smak potraw przyrządzanych z mięsa ekologicznego jest pełniejszy. Nie wymaga aż tylu dodatków co mięso przemysłowe. Z drugiej strony czas jego przyrządzania jest nieco dłuższy ponieważ, mięso z hodowli ekologicznej jest twardsze.

Krótki termin przydatności

Jedną z wad mięsa ekologicznego, na jaką wskazują konsumenci, jest krótki termin przydatności do spożycia. Faktycznie produkt pozbawiony sztucznych związków konserwujących nigdy nie utrzyma „świeżości” porównywalnej z mięsem z hodowli przemysłowej. „Z pewnością w tej kwestii sporo jeszcze można poprawić. Oczywiście wykorzystując naturalne metody. Stosowanie w pełni naturalnych bakterii probiotycznych oraz bakterii kwasu mlekowego jest w stanie nieco wydłużyć okres świeżości mięsa.” – wyjaśnia specjalista z Masarni Cekcyn, która zajmuje się produkcją i sprzedażą mięsa ekologicznego.

Cena mięsa ekologicznego

Jeśli coś jest naprawdę dobre, to nie może być jednocześnie tanie. To twierdzenie sprawdza się w przypadku każdego produktu. Obowiązuje także jeśli chodzi o mięso ekologiczne. Problem jest tu jednak nieco szerszy. Otóż przez ostatnie dziesięciolecia mięso przestało być rarytasem, a zyskało status produktu powszechnego. Do masowego popytu na mięso dostosowali się producenci tworząc produkt tani, ale bardzo słabej jakości. Wysoką naszym zdaniem cenę mięsa ekologicznego odnosimy do cen produktów marnej jakości, które ciężko jest określić mianem wartościowego mięsa. Doskonałe warunki wzrostu i rozwoju zapewniane zwierzętom w hodowli ekologicznej, to jednocześnie wysokie koszty produkcji. A to przekłada się na cenę końcową.

Podsumowując listę zalet i wad należy jednoznacznie stwierdzić, że mięso ekologiczne ma nieporównywalnie większe wartości odżywcze od swojego przemysłowego odpowiednika. I z całą pewnością jest warte swojej ceny. Tym bardziej opłaca się zainwestować w zdrowie swoje i całej rodziny.

Opracowanie:

Masarnia Cekcyn Mirosław Łepek

Cekcyn , Dworcowa 4

  • tel. 52 336 40 68

Podziel się