Artykuł sponsorowany Włoskie kawy – co warto o nich wiedzieć?

Włoskie kawy – co warto o nich wiedzieć?

Ziarenka kawy nie rosną we Włoszech, o czym nie każdy wie. Dlaczego zatem mówimy o włoskiej kawie, jako o najlepszej na świecie, obok tej kolumbijskiej, czy też tureckiej? Przede wszystkim dzięki wielowiekowej tradycji palenia kawy, którą włosi opanowali do perfekcji. Dowiedz się zatem razem z nami, gdzie kupić dobrą włoską kawę, i jakie są jej typy.

Włoska kawa w Polsce

Jeśli chodzi o rodzaje kawy produkowanej we Włoszech, należy podkreślić to, że w różnych regionach tego śródziemnomorskiego kraju, są popularne inne odmiany. Na północy popularne są wyroby mniej palone, których mieszanka to 100% arabika. Im dalej na południe, tym wyższa tolerancja tzw. robusty, a także mocniejsze palenie. Wiąże się to zatem z innym smakiem. Na samym południu, produkowane są zaś kawy 50/50, lub nawet te, gdzie zamiast arabiki, będzie dominowała robusta. Kawa w tym typie jest znacznie bardziej gorzka, a także mocniejsza. Czym jednak różnią się od nich nasze rodzime wyroby? Jeśli chodzi o profesjonalne palarnie polskie i producentów kawy, można zauważyć porównywalną jakość. Niestety krajowe warunki przemysłu kawowego, są cięższe, a zatem wyroby stają się drożdże. Warto zatem decydować się na włoską kawę, między innymi w kapsułkach, które obecnie podbijają podniebienia klientów tysięcy restauracji, a także domowników. Polecane są zatem między innymi kawy marki SARDELLA, które tworzone są w różnych gatunkach. Oferuje je zaś między innymi firma Mia Sicilia.

Rodzaje włoskiej kawy w Twojej filiżance

Rodzajów włoskiej kawy jest wiele. Mowa tym razem nie o sposobie palenia oraz o rodzaju ziaren, ale o sposobie przyrządzania. To właśnie z tego zasłynęły rzymskie, weneckie, czy sycylijskie „mała czarne” i nie tylko… We Włoszech, jak i również w Polsce, można skosztować prawdziwe espresso, zimne freddo z lodem, lungo – przedłużone espresso, supermocną ristretto, macchito z dodatkiem mleka, czy puszyste cappuccino. Popularne są również: latte, americano, romano, czy corretto. Niektóre z kaw są podawane zatem nawet z owocami, lodami, czy alkoholem. Spożywanie oryginalnych włoskich specyfików, pozwala zaś na uzyskanie prawdziwego energetycznego doładowania na wiele godzin. Dobrej jakości kawę wprost z Włoch, wystarczy pić raz lub dwa razy dziennie. Dla przykładu, aby osiągnąć ten sam poziom energetyczny, musielibyśmy spożyć nawet 4-6 filiżanek kawy z marketu. Ta niestety w swoim składzie zawiera wiele dodatków chemicznych, destrukcyjnych dla naszego układu krwionośnego. Stawiaj zatem na kawę włoską, ciesząc się pozytywną energią, zdrowiem i nieziemskim smakiem każdego dnia! 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas