Artykuł sponsorowany Właściwości folii spożywczej

Właściwości folii spożywczej

Trudno wyobrazić sobie gospodarstwo domowe bez folii spożywczej. Posiada ona wiele zastosowań – jest przydatna przede wszystkim w kuchni, gdy chcemy uchronić jedzenie przed wysychaniem, zapakować kanapki na drogę, czy upiec coś w piekarniku. Dzięki swoim właściwościom może być również stosowana... w zabiegach upiększających ciało. Do czego może nam się przydać folia spożywcza?

Folia spożywcza może być wykonana z polietylenu (jest wówczas oznaczana skrótem PE), polichlorku winylu (doskonale znanego skrótu PVC) lub aluminium. Folia PE lub PVC ma trochę inne zastosowanie niż folia aluminiowa, jednak niezależnie od swoich właściwości wszystkie folie doskonale sprawdzają się w gospodarstwie domowym – i to nie tylko w kuchni. Dodatkowo są równie przydatne w handlu czy zakładach produkcyjnych.

Folia spożywcza polietylenowa

Folia wykonana z polietylenu jest przezroczysta, rozciągliwa i nie odkształca się. Posiada właściwość zatrzymywania zapachów – dzięki temu jedzenie w niej umieszczone zarówno nie wydziela zapachu, jak i nie przyjmuje ich z zewnątrz. Doskonale nadaje się do tymczasowego pakowania wyrobów cukierniczych, warzyw czy owoców, a także mięs, serów czy dań garmażeryjnych. Jest wodoodporna, nie musimy więc obawiać się przeciekania – szczelnie zawinięta dookoła pojemnika uchroni nawet produkty płynne.

Folia spożywcza ma też całkiem odmienne zastosowanie. Jej właściwość nieprzepuszczania powietrza wykorzystuje się w zabiegach kosmetycznych, tak zwanym body wrappingu. Po aplikacji odpowiednich balsamów na skórę, owija się ją zwykłą folią spożywczą. Dzięki właściwościom folii skóra staje się lepiej ukrwiona i ujędrniona.

Folia PVC na gorący stół

Gorący stół to urządzenie do zgrzewania folii, w którą zawinięte mogą być produkty spożywcze, na tackach lub luzem. Wykorzystuje się do tego folię wykonaną z polichlorku winylu. Folia PVC ma nieco inne właściwości niż folia PE. Przede wszystkim przepuszcza powietrze, co zapobiega parowaniu zawiniętych produktów od środka.  Umożliwia wymianę gazową i doskonale sprawdza się do świeżych produktów, takich jak mięso, wędliny, sery czy warzywa i owoce. Jest elastyczna, a do tego odporna na uszkodzenia, charakteryzuje się również zdolnością powrotu do pierwotnego kształtu.

Folia aluminiowa

Folia aluminiowa wykonana jest z aluminium. Doskonale nadaje się do zawijania żywności oraz do pieczenia w piekarniku czy na grillu. Posiada dwie strony – błyszczącą oraz matową. Każda z nich charakteryzuje się innymi właściwościami. Jeśli chcemy zachować świeżość produktów warto zawinąć je w matową stronę – błyszcząca będzie odbijała światło słoneczne nie dopuszczając do nagrzewania i szybszego zepsucia się produktu. Jeśli chcemy coś upiec to strona błyszcząca powinna być zwrócona w stronę jedzenia. Dzięki temu ciepło będzie się od niej odbijało i potrawa szybciej się przygotuje.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas