Artykuł sponsorowany Wina w kartonie jako coraz większy segment rynku winiarskiego

Wina w kartonie jako coraz większy segment rynku winiarskiego

Wino to trunek, który towarzyszy w wielu sytuacjach – niektórzy spożywają je nawet do obiadu. Zakup wina to także idealny pomysł na prezent okolicznościowy. Dodatkową ozdobą takiego prezentu może być oryginalne opakowanie, jakie stanowi karton z kranem. Czym charakteryzują się wina z kartonu i dlaczego warto je wybierać?

Wina w kartonie

Wina w kartonie stanowią coraz większy segment rynku winiarskiego. Kartony, jako opakowanie do wina, zostały użyte po raz pierwszy przez winiarza Thomasa Angove'a z Australii, który chciał znaleźć inny sposób pakowania wina niż szklane butelki. Wina w kartonie są na rynku już od 1965 roku. W 1967 roku natomiast został opatentowany hermetyczny kran do kartonów.

Jak mówi ekspert ze sklepu z winami Paleta Win: Poza zwykłymi kartonami, wina występują w opakowaniach typu BIB (Bag-in-Box). Wówczas opakowanie składa się z dwóch elementów – pudełka z kartonu i foliowego worka, w którym znajduje się wino. Pudełka tego typu są wyposażone w wygodny kranik, dzięki któremu nie trzeba się martwić, że nie będzie jak otworzyć butelki podczas wycieczki w plener.

Bag-in-Box jako nowy trend w winiarstwie

Bag-in-Box to wino w specjalnym worku zaopatrzonym w kranik, umieszczone w kartonowym pudełku. Jest to bardzo ekonomiczny i bezpieczny sposób przechowywania i sprzedawania większej ilości trunku. Dzięki dopasowanemu pudełku, do wewnątrz nie dostaje się powietrze z zewnątrz, stwarzając idealne warunki dla wina. Bag-in-Boxy pozwalają na swobodne przechowywanie wina nawet 6-7 tygodni po otwarciu, podczas gdy wino w klasycznej szklanej butelce może pozostać otwarte jedynie przez 2-3 dni. Takie wina wyróżnia także duża pojemność od 3 do 5 litrów. Zazwyczaj wina w Bag-in-Boxach są również atrakcyjniejsze cenowo, a ich transport jest łatwy i bezpieczny.

Jaka przyszłość czeka wina w kartonie?

Wina w kartonie zyskują coraz większą popularność w branży gastronomicznej. Jednak to innowacyjne rozwiązanie sprawdza się także w innych sytuacjach – na przyjęciach, piknikach, czy nawet na grillu. Wbrew pozorom, takie wino charakteryzuje wysoka jakość i doskonały smak. Bag-in-Boxy wpisują się również w rozwijający się trend zrównoważonego rozwoju, gdyż są przyjazne dla środowiska naturalnego. Przykładowo, w Skandynawii, gdzie dbałość o naturę jest bardzo istotna, tego typu opakowania stanowią 50% udziału na rynku.

Największy popyt na wina w kartonie odnotowuje się wśród Europejczyków, zwłaszcza wśród Francuzów, gdzie sprzedaje się 44% win pakowanych w ten sposób. Zainteresowanie Bag-in-Boxami na globalną skalę wzrosło znacznie w trakcie pandemii. Obecnie największy rozwój tej branży zauważalny jest w Wielkiej Brytanii, a jego wartość wzrosła tam od początku pandemii o 25%. W Polsce sytuacja wygląda jednak nieco inaczej – z win w kartonach korzysta przede wszystkim branża HoReCa i trunek trafiał zazwyczaj na stoły podczas największych eventów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas