Tran islandzki w ofercie firmy DDB
Artykuły spożywcze i trafikaNasz organizm do prawidłowego funkcjonowanie potrzebuje określonych ilości witamin, aminokwasów oraz makro- i mikroelementów. Niestety nie zawsze jesteśmy w stanie dostarczyć sobie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w diecie. Warto wówczas włączyć do niej wysokojakościowe suplementy. Jednym z preparatów najczęściej polecanych przez specjalistów jest tran, a na szczególną uwagę zasługuje tran islandzki z oferty firmy DDB.
Czym jest tran?
Tran to skoncentrowany olej z wątroby dorsza, który w świecie medycznym i farmaceutycznym zyskał duże uznanie ze względu na swoje liczne właściwości prozdrowotne. Za najbardziej wartościowy uchodzi tran z dorsza atlantyckiego. Ryba ta zamieszkuje północną część Oceanu Atlantyckiego i zachodnią część Oceanu Lodowatego. Występuje także w Morzu Północnym, w okolicach Islandii. Jak tłumaczy specjalista z firmy DDB, która tworzy swoje suplementy diety w oparciu o tran islandzki:
„Olej z wątroby dorsza atlantyckiego wyróżnia się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu eikozapentaenowego i kwasu dokozaheksaenowego, których ludzki organizm nie może sam syntetyzować. Oprócz tego tran jest bogaty w witaminy A,D i E.”
Dlaczego warto łykać tran?
Zapewne wielu z nas ma nieprzyjemne wspomnienia związane z piciem tranu w okresie szkolnym. Wszystko przez charakterystyczny zapach i rybi posmak tego suplementu. Obecnie tran najczęściej dostępny jest w postaci kapsułek, a jego spożywanie nie wiąże się z przykrymi doznaniami. Zwłaszcza że gros producentów, w tym także firma DDB, ma w swojej ofercie tran o smaku pomarańczowym lub cytrynowym. Na co pomaga olej z wątroby dorsza? Jego działanie jest wielokierunkowe. Tran wspomaga funkcjonowanie mózgu i pomaga zmniejszyć zmęczenie związane z intensywną pracą umysłową. Obniża też ryzyko wystąpienia chorób otępiennych. Ponadto zdrowe tłuszcze zawarte w tranie wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego poprzez walkę ze „złym cholesterolem”. Badania dowiodły, że regularne spożywanie tranu pozytywnie wpływa również na układ odpornościowy i pokarmowy. Witaminy A i D wzmacniają barierę nabłonkową, która stanowi pierwszą linię obrony w przypadku infekcji wirusowych i bakteryjnych. Jeżeli zaś chodzi o układ pokarmowy, to substancje zawarte w tranie uszczelniają jelita i tworzą warunki optymalne do rozwoju pożądanego mikrobiomu. Tran w formie kapsułek mogą stosować dzieci, dorośli i seniorzy. Warto przestrzegać zasad suplementacji określonych przez producenta suplementu. W ten sposób maksymalnie wykorzystamy potencjał leczniczy każdej kapsułki.