Artykuł sponsorowany Podroby w polskiej kuchni

Podroby w polskiej kuchni

Polska kuchnia słynie na całym świecie z klasycznych potraw i produktów, których nie spotyka się w innych regionach. Mimo iż jest pełna kalorycznych, ciężkostrawnych dań czy charakterystycznych kiszonek, nie brakuje jej zwolenników na całym świecie. W polską kuchnię na stałe wpisały się również podroby, które dla jednych są przysmakiem, a wśród innych wzbudzają kontrowersje.

Czym są podroby?

Podroby to nic innego jak narządy zwierząt - części tuszy zwierzęcej, które swoimi nazwami mogą wzbudzać niesmak. Dodatkowo ich niska cena sprawia, że przez wielu traktowane są jako produkty drugiej kategorii, choć stanowią swoisty przysmak. Do podrobów wieprzowych, drobiowych czy cielęcych należą m.in. flaki, serca, żołądki, nerki, wątróbki, płuca, ozory oraz grasice. Niechęć do przyrządzanych z nich potraw wynika także jeszcze z czasów PRL-u, gdy traktowane były jako tania alternatywa dla tradycyjnego mięsa, jak schab czy szynka.

Tymczasem podroby, będące jednym ze znaków rozpoznawalnych polskiej kuchni, są chętnie serwowane na całym świecie. Są cennym źródłem białka, składników mineralnych czy witamin, doskonale smakują i dobrze komponują się zarówno z warzywami, jak i owocami, co stwarza bardzo dużo kulinarnych możliwości. Ich spożywanie jest więc nie tylko korzystne dla zdrowia, ale też może dostarczyć niepowtarzalnych, kulinarnych doznań.

Jak przyrządza się podroby w polskiej kuchni?

Najpopularniejsze w polskiej kuchni są zdecydowanie różnego rodzaju pasztety, kaszanki, salcesony czy kiszki, które sprawdzają się zarówno jako główne dania, jak i smarowidło bądź dodatek podczas śniadań czy kolacji. Przygotowywane w tradycyjny sposób, np. przez masarnię Staropolska Strzecha, serwowane są w naturalnych flakach, które również nadają się do spożycia.

Ponadto polska kuchnia słynie z takich dań jak flaki, wątróbka z jabłkami i cebulą, cynaderki, podroby w galarecie lub dudki, czyli pierogi z płuckami. Każde z powyższych dań przygotowywane jest z wyselekcjonowanego mięsa, które następnie należy pozbawić niejadalnych części i wszelkich zanieczyszczeń. Wiele z nich wymaga długotrwałego gotowania, ponieważ niedogotowane podroby są niestrawne. Są to również często dania pracochłonne, wymagające doświadczenia w kuchni.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas

Newsletter