Materiał Partnera Ozdoby do tortów z masy cukrowej

Ozdoby do tortów z masy cukrowej

Każdy z nas z pewnością zetknął się podczas urodzin znajomych czy podczas imprez rodzinnych z ciekawymi tortami w różnych kształtach i kolorach. Takie wypieki z wyjątkowymi ozdobami w formie figurek, napisów, postaci z bajek czy różnych wzorów tworzy się ze specjalnej masy cukrowej. Pozwala ona na kreatywne dekorowanie tortów, które często nazywa się wtedy tortami artystycznymi.

Czym jest masa cukrowa?

Masa cukrowa zwana jest inaczej lukrem plastycznym i można bez trudu kupić ją jako gotowy do wykorzystania produkt. Konsystencją przypomina ona plastyczną modelinę, a dostać ją można w wielu kolorach, a nawet smakach. Jej olbrzymią zaletą jest prostota formowania – wykorzystać ją można zarówno w domu, jak i też ciekawe ozdoby tworzą z niej pracownie tortów. Warto choć raz w życiu zamienić się w swojej kuchni w cukiernika i spróbować przygotować własne ozdoby na tort z masy cukrowej. To świetny sposób m.in. na spędzenie czasu z dziećmi. Jeśli jednak zależy Ci na pięknych tortach urodzinowych czy komunijnych, warto poszukać pracowni, która przygotuje wypiek według Twojego pomysłu.

Z czego składa się zaś masa cukrowa? Tworzy się ją z cukru, syropu glukozowego, tłuszczy roślinnych, wody, aromatów, a także z substancji utrzymujących wilgoć. Określoną barwę nadają masie cukrowej żelowe barwniki. Masa jest też w 100% jadalna i w smaku jest bardzo słodka. Często dla podkreślenia jej wyrazistości dodaje się wanilię lub aromat migdałowy.

Jak formowane są ozdoby z masy cukrowej?

Przy formowaniu ozdób z masy cukrowej na tort ogranicza nas tylko wyobraźnia. Jak już wspomniano, lukier plastyczny przypomina modelinę, co pozwala na ręczne przygotowanie dekoracji. Oczywiście przydatne mogą być foremki czy inne narzędzia pozwalające na uzyskiwanie określonych kształtów. Osoby, które kochają wypieki lub też prowadzą pracownie tortów, potrafią jednak własnoręcznie wyczarować naprawę kreatywne figurki, wzorki czy napisy. Z masy cukrowej bez problemu można stworzyć jadalne ozdoby: aniołki, serca, róże, postacie z bajek i filmów, a nawet przedmioty codziennego użytku w wersji mini, które kojarzyć się mogą np. z zainteresowaniem czy zawodem solenizanta. Masy cukrowe służą zatem do powlekania tortów oraz modelowania prostych lub wyszukanych dekoracji.

Przy formowaniu ozdób na tort z masy cukrowej ważne jest jednak to, by nie była ona wyschnięta lub nazbyt klejąca się. Nie może rozpuścić się np. w wyższych temperaturach w pomieszczeniach, a przyklejanie mniejszych ozdób do gotowych już elementów z masy, powinno odbywać się z użyciem np. lukru królewskiego. Warto też wiedzieć, że masę cukrową można przygotować samodzielnie. Nie jest to jednak proste zadanie.

Artystyczne torty z masą cukrową

Z masy cukrowej można stworzyć naprawdę wyjątkowe dekoracje tortów, o czym przekonali się klienci pracowni tortów SŁODKIE BABECZKI Aleksandry Milarskiej. Przygotowuje ona między innymi torty na chrzest, urodziny, rocznice ślubów, osiemnastki, studniówki czy też na inne imprezy rodzinne, a nawet biznesowe. Artystyczne torty z masą cukrową mogą być eleganckie, zabawne czy też bajkowe.

Często w pracowni SŁODKIE BABECZKI przygotowywane są wypieki na urodziny dzieci. Wtedy z masy cukrowej można tworzyć jednorożce, samochodziki, domki dla lalek, a nawet torty w motywach Star Wars, Minecraft, Fortnite, Psiego Patrolu czy Świnki Peppy – takie ciasta wywołują na twarzach dzieci bezcenny i pełen szczęścia uśmiech! 

Opracowanie:

Słodkie Babeczki Aleksandra Milarska

Słupsk , al. Sienkiewicza 3

  • tel. 510 130 516

Podziel się