Artykuł sponsorowany Na czym polega blanszowanie pieczarek?

Na czym polega blanszowanie pieczarek?

Blanszowanie jest inaczej nazywane podgotowywaniem. Jest to jeden ze sposobów obróbki cieplnej żywności pozwalający w błyskawiczny sposób przygotować potrawy. Odpowiednio przeprowadzone, pozwala zyskać soczyste, pełne witamin i minerałów warzywa i owoce, które dzięki wysokiej temperaturze są pozbawione niebezpiecznych bakterii. Na czym dokładnie polega i jak tą metodą przygotować pieczarki?

Blanszowanie – najważniejsze informacje

Blanszowanie to proces polegający na krótkotrwałym poddaniu warzyw, owoców lub grzybów działaniu gorącej wody bądź pary przy jednoczesnym zamiennym polewaniu zimną wodą. Czynność ta sprawia, że nie są one surowe, a jednocześnie zachowują witaminy, piękny wygląd i wyjątkowy smak. Z uwagi na działanie wysokiej temperatury są one oczyszczone z bakterii i owadów. Ponadto produkty ulegają zmiękczeniu. Rozwiązanie to jest zalecane osobom pragnącym zyskać soczystą, niesurową, ale delikatnie obrobioną przekąskę. Uzyskane produkty są minimalnie podgotowane, nie ugotowane.
W przypadku warzyw tego rodzaju obróbka eliminuje ich gorzkawy posmak.

 Osoby stosujące blanszowanie zaznaczają, że zapewnia ono pełne bezpieczeństwo przed spożyciem przygotowanych warzyw i owoców, ale też ułatwia obranie ze skórki opornych ich rodzajów. To główny powód, dla którego metoda ta jest stosowana w zakładach takich jak Lomania Polsko-Francuska Sp. z o.o. oraz innych zajmujących się przetwórstwem warzyw i owoców. Trik ten sprawdza się także do zamrażania wszelkich owoców i warzyw, a także grzybów, np. pieczarek. Przeprowadzony szok termiczny i późniejsze ich dokładne osuszenie pozwala zachować intensywny kolor czy bogactwo składników odżywczych zamrożonych produktów.

Jak prawidłowo blanszować pieczarki?

Pomimo iż blanszowanie jest niezwykle skuteczną metodą, nie przyniesie zamierzonych efektów, jeśli nie zostanie właściwie przeprowadzone. Ważną rolę odgrywa ilość wody – musi być jej dwa razy tyle co produktów, gdyż po wrzuceniu do wrzątku dojdzie do znacznego spadku temperatury. Przed umieszczeniem ich w garnku warto posolić gorącą wodę, gdyż pozwala to zachować ich ładny kolor. Kolejny krok to przerzucenie zawartości naczynia do durszlaka i ich zlanie pod zimną, bieżącą wodą.

Istotny w całym procesie jest czas. Specjaliści zaznaczają, że produkty pod gorącą wodą powinny być tyle samo co pod zimną. Najczęściej proces ten trwa od dwóch do czterech minut. Jeśli jednak chodzi o pieczarki, to czas ich blanszowania powinien wynieść 2 minuty. Przed wrzuceniem należy je oczyścić, a do wrzątku dodać łyżeczkę soku z cytryny. Chcąc uzyskać ich lepszy smak, warto blanszować je przy wykorzystaniu pary, aczkolwiek należy pamiętać, by wskazany czas wydłużyć wówczas 1,5 razy.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas