
Kiszonki jako naturalny sposób na oczyszczanie organizmu
Artykuły spożywcze i trafikaKiszona kapusta czy ogórki goszczą na naszych stołach nie od dziś. Jednak oferta produktów kiszonych jest o wiele szersza. Na rynku dostępne mamy kiszone warzywa, owoce i soki z kiszonek. Oprócz oczywistych walorów smakowych wachlarz ich zalet jest o wiele większy. Wpływają one pozytywnie na odporność, przyspieszają metabolizm, a także są świetnym i naturalnym sposobem na oczyszczenie organizmu.
W jaki sposób działają kiszonki?
Wspomnieliśmy już, że kiszonki są dobrym sposobem na oczyszczenie organizmu. Dlaczego? Podczas procesu kiszenia, czyli fermentacji mlekowej, powstaje kwas mlekowy. Jest on naturalnym probiotykiem i świetnie wpływa na skład flory bakteryjnej w jelitach. Wspomaga również trawienie i przyspiesza pracę jelit. W kiszonkach znajduje się również błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na pracę całego układu pokarmowego i oczyszcza jelita ze złogów. Dzięki tym składnikom kiszonki świetnie wpływają na detoks naszego organizmu. Różne rodzaje kiszonek produkowane z wysokiej jakości produktów i przygotowywane według dawnych, sprawdzonych receptur znajdziesz u producenta kiszonek Zakiszony z Warszawy.
Sok z kiszonek świetnie oczyszcza organizm
Toksyny dostają się do naszego organizmu każdego dnia z zanieczyszczonym pożywieniem i powietrzem. Dostarczamy ich również sami, paląc papierosy czy pijąc alkohol. Mogą one powodować kłopoty z koncentracją, snem i pogorszeniem nastroju. Nadmiar toksyn powoduje również bóle głowy, a nawet migreny. Chcąc wspomóc detoksykację swojego organizmu, powinniśmy wprowadzić do swojej diety kiszone pokarmy, takie jak kapusta, ogórki, buraki, ale również kiszone soki. Produkuje się je w formie tradycyjnej oraz z nietypowymi przyprawami. Mają one świetne działanie oczyszczające. Przykładowo sok z kiszonego buraka wykorzystywany jest w medycynie ludowej, od wielu lat. Wspiera on trawienie oraz wykazuje działanie oczyszczające nie tylko jelita, ale i cały organizm. Zaleca się pić soki kiszone w ilości 100 ml, dwa razy dziennie. Rano, na czczo i wieczorem, po kolacji. Oczyszczenie organizmu to oczywiście niejedyna korzyść, jakiej dostarczą nam regularnie spożywane kwaszonki. Wpływają one również na poprawę samopoczucia, wspierają pracę serca, wątroby i śledziony.