Artykuł sponsorowany Julius Meinl, czyli kawa po wiedeńsku

Julius Meinl, czyli kawa po wiedeńsku

Kawa to obecnie jeden z bardziej popularnych napojów. Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki małej czarnej. Na rynku dostępnych jest wiele jej gatunków i odmian różniących się pochodzeniem ziaren, sposobem palenia, zawartością kofeiny. Aby wydobyć pełnię aromatu i delektować się wyjątkowym smakiem wybierz mieszankę z palarni Julius Meinl. Jak tworzyła się europejska historia kawy? Jak przygotować kawę po wiedeńsku? 

Wiedeńska kawa z polską nutą

Odwiedzając wiedeńską kawiarnię, masz nieodparte wrażenie, że kawa związana jest z tym miejscem od zawsze. A jednak trafiła ona do austriackiej stolicy z końcem XVII wieku w oparach wojennej zawieruchy i odsieczy wiedeńskiej 1683 roku. Jak głosi legenda, porzucone przez tureckie wojsko worki z ziarnem kawowca wykorzystał tłumacz i kupiec Jerzy Franciszek Kulczycki do założenia pierwszej w Wiedniu pijalni kawy. Ponieważ początkowo serwowany napój swym gorzkawym smakiem nie przypadł wiedeńczykom do gustu, zaczął wzbogacać go o dodatek miodu i mleka. I choć bardziej wiarygodne źródła głoszą, że twórcą pierwszej wiedeńskiej kawiarni był Ormianin Johannes Diodato, nie zmieni to faktu, że jednymi z ówczesnych polskich koneserów kawy, doceniającymi jej wyjątkowość byli Jan III Sobieski, Ignacy Krasicki i Adam Czartoryski. A dzisiaj? Kultura wiedeńskiej kawiarni jest wpisana na Listę Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO. I chyba nie przypadkowo kawiarnia Juliusa Meinla w 2004 roku stanęła przy Ringstrasse, między Muzeum Historii Naturalnej i Historii Sztuki, tworząc w ten sposób symboliczne połączenie kawowego ziarna i liści herbacianego krzewu, cudów natury, z wyrafinowaną sztuką wydobywania wyjątkowego aromatu unoszącego się nad filiżanką gotowego napoju.

Filiżanka z wiedeńskim klimatem

Kawa po wiedeńsku to jeden z popularniejszych sposobów jej serwowania. To połączenie szlachetnego, lekko gorzkawego smaku mocnej i gorącej kawy z delikatnością bitej śmietany. By poczuć klimat Wiednia, należy przygotować około 200 ml mocnej kawy zaparzonej w kawiarce lub ekspresie ciśnieniowym, dodać kilka kostek gorzkiej czekolady, przelać do filiżanki lub wysokiej szklanki. Całość dopełnić porcją bitej śmietany z dodatkiem cynamonu lub gorzkiego kakao. Tak przygotowana kawa po wiedeńsku w połączeniu z dobrą książką to najlepszy sposób na jesienne i zimowe wieczory, w oczekiwaniu na powrót słonecznego lata.

Na czym polega wyjątkowość marki Julius Meinl?

Julius Meinl to firma z wieloletnią tradycją sięgającą drugiej połowy XIX wieku. Obecnie jest jednym z największych producentów szlachetnych gatunków kaw docenianych przez znawców na całym świecie. Posiada przedstawicielstwa handlowe w 70 krajach i zatrudnia ponad 1000 pracowników. Swoim klientom dostarcza kawę ziarnistą i mieloną, ale także w wygodnych kapsułkach. W ofercie handlowej posiada również wyborne mieszanki herbat czarnych i zielonych, owocowych i ziołowych. Korzystając z produktów Julius Meinl, wyposażysz Twoją kawiarnię lub restaurację w najwyższej jakości urządzenia do przygotowania kawowego i herbacianego naparu oraz markową porcelanę, w której podasz je swoim gościom. Dzięki własnym palarniom i szczególnej dbałości o finalny produkt masz zawsze pewność, że kawy dostarczane przez Juliusa Meinla nigdy nie zawiodą oczekiwań Twoich klientów. Nawiązując współpracę, możesz skorzystać także z fachowej porady i profesjonalnych szkoleń dla baristów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas