Artykuł sponsorowany Jakie właściwości zdrowotne ma czerwone mięso?

Jakie właściwości zdrowotne ma czerwone mięso?

Mięso drobiowe, a dokładniej to z kurczaka, jest najchętniej spożywanym przez Polaków mięsem. Niewątpliwie dostarcza nam ono wiele wartości odżywczych, jednak nie powinniśmy zaprzestawać tylko na nim. Do swojej diety warto włączyć także mięso czerwone, które również ma wiele właściwości zdrowotnych. Jakie dokładnie? Tego dowiesz się z tego artykułu.

Jakie są rodzaje czerwonego mięsa?

Czerwone mięso to potoczne określenie na mięso, które pochodzi z dużych zwierząt hodowlanych oraz łownych. W Polsce popularna jest sprzedaż mięsa wieprzowego oraz wołowego. Zaraz za nimi można umiejscowić jagnięcinę, baraninę, koninę, dziczyznę i kozinę, które raczej jada się na specjalne okazje, a nie na co dzień. Wbrew pozorom do czerwonego mięsa zaliczamy także to, które pochodzi od kaczek, chociaż zapewne wiele osób myśli, że analogicznie jak kurczak, jest to mięso białe. Czerwone mięso może spożywa się pod różną postacią – szynek, wędlin, kabanosów, kiełbas. Jeśli chodzi natomiast o części mięsa, Polacy najchętniej spożywają polędwice, żeberka, łopatki i udka.

Jak często powinno się jeść czerwone mięso?

W Internecie czy podczas rozmów można spotkać się z opinią, że czerwone mięso jest niezdrowe i nie powinniśmy go jeść. Jest to oczywiście mit. Duże znaczenie ma pochodzenie mięsa. Jeśli jest ono przetworzone i sztucznie ulepszane, jest oczywiście szkodliwe. Dlatego warto wybierać mięsa od zaufanych dystrybutorów, takich jak INTER-WEN z Krakowa.  Co prawda ten rodzaj mięsa jest wysokokaloryczny i zawiera cholesterol, ale nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie z niego zrezygnować. Jak we wszystkim, konieczny jest tu umiar. Codziennie spożywanie czerwonego mięsa w dużych ilościach faktycznie może przyczynić się do powstawania chorób takich jak otyłość czy cukrzyca, ale co innego, gdy jemy je sporadycznie. Bezpieczna ilość to 1-2 dań w tygodniu.

Właściwości czerwonego mięsa

Czerwone mięso dostarcza nam pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Oprócz tego jest bogate w żelazo, które jest składnikiem mikroglobiny. Jego braki powodują zmęczenie i osłabienie. Właśnie dlatego regularne spożywanie tego typu mięsa zaleca się osobom z anemią, którym żelaza brakuje. Dodatkowo dostarcza witamin B12 i innych witamin z tej grupy. Kolejnym składnikiem odżywczym, które znajdziemy w czerwony mięsie, jest cynk. Jest on odpowiedzialny za poprawę odporności oraz kondycji skóry, włosów i paznokci.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas