Artykuł sponsorowany Jakie właściwości mają grzyby i dlaczego warto je jeść?

Jakie właściwości mają grzyby i dlaczego warto je jeść?

Grzyby to produkt spożywczy, ceniony przede wszystkim ze względu na niepowtarzalny smak. Atutem grzybów jest również to, że mogą występować w wielu potrawach. Często można się jednak spotkać z opinią, że grzyby nie mają żadnych wartości odżywczych. Nic bardziej mylnego! Sprawdź, jakie składniki i właściwości mają leśne grzyby.

Znane od dawna

Grzyby znane były w kuchni już w czasach starożytnego Egiptu i starożytnej Grecji. Wówczas grzyby jadali jedynie zamożne i ważne osoby. W krajach azjatyckich, takich jak Japonia czy Chiny, grzyby znalazły zastosowanie w medycynie ludowej. Grzyby je się praktycznie w każdym miejscu na świecie. Charakteryzuje je unikatowy smak i oryginalny aromat. Grzyby można spożywać w postaci dodatku do poprawy, jak i mogą tworzyć samodzielne danie. Ze względu na specyficzny zapach, często używane są jako przyprawa.

W Polsce jada się najczęściej grzyby hodowlane, takie jak boczniaki czy pieczarki. Swoich zwolenników mają również dziko rosnących w lesie grzybów. Wśród nich wymienia się: podgrzybki, maślaki, kurki, borowiki, rydze oraz kozaki.

Na rynku istnieje wiele firm, takich jak Warmex, które zajmują się dystrybucją świeżych grzybów leśnych. Kupując produkty od sprawdzonych przedsiębiorstw, mamy pewność, że grzyby są smaczne i jadalne.

Dlaczego warto jeść grzyby?

Głównym składnikiem grzybów jest woda. Zawierają również około 2-4% białka i 4-7% węglowodanów. Białko, które znajduje się w grzybach jest z grupy białek wysoko przyswajalnych i porównywalnych do białka zwierzęcego. Dodatkowo posiada wiele cennych aminokwasów. Oprócz tego, grzyby bogate są w błonnik pokarmowy. Ilość tłuszczu w grzybach jest znikoma, co czyni je niskokalorycznymi. Tłuszcze stanowią jedynie około 0,5-1% masy grzyba.

Grzyby leśne zawierają sole mineralne oraz witaminy z grupy B. Do właściwości grzybów należą także pierwiastki, takie jak: cynk, miedź, fosfor, żelazo, wapń oraz mangan.  Grzyby, których barwa jest żółto-pomarańczowa, jak w przypadku kurek, dodatkowo zawierają w sobie witaminę A.

Od wielu lat, grzyby i ich wartości odżywcze, stanowią spór wielu dietetyków i specjalistów żywienia. Zawartość właściwości odżywczych zależy przede wszystkim od gatunku grzyba, gleby, jak i stopnia jej mineralizacji. Najwięcej wartości mają młode oraz świeże grzyby. Doskonale nadają się do suszenia, marynowania oraz mrożenia.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas