Materiał Partnera Jakie wino wybrać do obiadu?

Jakie wino wybrać do obiadu?

Uroczysty obiad lub kolację warto uświetnić dobrym winem. Smak trunku wydobędzie z potrawy prawdziwe bogactwo smaków. Dobór wina nie jest jednak tak oczywisty, jak mogłoby się wydawać. Wybór alkoholi jest naprawdę szeroki. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą w zakupie odpowiedniego trunku.

Jaka jest kolejność podawania win?

Jeśli planujemy większą uroczystość i na stołach zagości więcej niż jeden rodzaj wina, musimy pamiętać o tym, by podawać je w prawidłowej kolejności. Na początku spotkania serwuje się gościom delikatne wina musujące, następnie wytrawne, zaczynając od win białych. Później można poczęstować przybyłych winem różowym i czerwonym. Wina słodkie i likierowe serwuje się na sam koniec spotkania. Są one dość ciężkie i pasują głównie do deserów.

Znaczenie ma także temperatura, w jakiej podajemy wino. Trunki musujące należy serwować lekko schłodzone. Optymalna temperatura dla win białych i różowych to 9-11 stopni Celsjusza. Cięższe trunki najlepiej smakują w temperaturze 14-15 stopni Celsjusza. Mamy wówczas okazję podziwiać ich bogaty bukiet i pełny smak.

Jak łączy się wino z potrawami?

Przede wszystkim warto pamiętać o tym, że nie podaje się wina do dań, w których dominuje czosnek, ocet lub składniki o gorzkim smaku. W takim przypadku lepiej sięgnąć po inny trunek, taki jak np. piwo. Do lekkich sałatek i potraw warzywnych najlepiej sprawdzi się delikatne białe wino. Nie będzie błędem, jeśli zastąpimy je różowym.  Te same trunki dobrze skomponują się z przystawkami – wędlinami, serami, owocami morza czy sushi.

Czerwone mięso będzie smakować wybornie w towarzystwie czerwonego wina. Alkohol ten wydobędzie aromat również z dziczyzny. Jak radzi pani Iwona Latoszewska – właścicielka sklepu spożywczego w Błędowie – do dań z ryb, kurczaka czy potraw makaronowych najlepiej kupić wytrawne wino białe. Wina słodkie i likierowe podaje się do ciast, tortów i innych łakoci.

Wino można dobierać także na podstawie regionu, z którego wywodzi się dany posiłek. Jeśli więc na kolację serwujemy pastę, zadbajmy o to, by na stole znalazło się włoskie wino. Hiszpański trunek z kolei idealnie skomponuje się z paellą. Nie powinniśmy zmuszać się do picia wina, które nam nie smakuje. Uroczysty obiad czy kolacja powinna być przyjemnością. Przedstawione wyżej wskazówki nie muszą determinować naszego wyboru. Mają za zadanie tylko go ułatwić.

W czym podawać wino?

Niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, że każdy rodzaj wina powinien być serwowany w innym kieliszku. Kieliszki do białego wina mają czasze opartą na smukłej nóżce. Krawędzie czaszy zwężają się ku górze. Wino czerwone pije się w kieliszkach z pękatą lub lekko gruszkowatą czaszą. Wino musujące powinno podawać się w szampanówkach.

Opracowanie:

Sklep Spożywczy Iwona Latoszewska

Błędów 60

  • tel. 728 543 936

Podziel się