Artykuł sponsorowany Jak wybrać dobre mięso?

Jak wybrać dobre mięso?

Mięso regularnie gości w naszej kuchni. Większość Polaków chętnie dodaje mięso do każdego dania, czy to w postaci tatara na śniadanie, czy kotletów schabowych na obiad. Ważne jest jednak, aby dobrze dobrać mięso do naszych preferencji i pilnować jego świeżości. W przeciwnym wypadku możemy męczyć się z niestrawnością lub zachorować. Na szczęście jesteśmy w stanie dobrze wybrać mięso.

Nie znam się na mięsie

Pierwszym krokiem, jaki możemy zrobić w stronę zdrowego i stosunkowo niedrogiego odżywiania, to zapytać o radę ekspedientkę. Pracownicy sklepów mięsnych chętnie pomagają w odpowiednim wyborze mięsa. Często może od razu doradzić, co możemy z danego mięsa ugotować i czego nam w takim razie jeszcze brakuje. Tak więc jest to ciekawe wyjście, tym bardziej, jeśli nie mamy konkretnego pomysłu na obiad. Istotne jest miejsce, w którym kupujemy mięso. Najlepsze są osiedlowe sklepy mięsne. Przez regularne wizyty możemy osobiście poznać osoby tam pracujące, które chętniej polecą nam dobre mięso. Jeśli zamierzamy mięso kupować w markecie, najlepiej kupować je przy stoiskach firmowych, gdzie mięso nie jest zamknięte. Dzięki temu spokojnie będziemy mieli przyjrzeć się mięsu, dotknąć go i powąchać, przed zakupem. Przy odrobinie szczęścia może udać się nawet skosztować mięso, przed wyborem. Warto jest kupować mięso w zaufanych zakładach mięsnych, z renomą, takich jak Zakłady Mięsne Urbaniak.

Kupuję mięso- na co zwrócić uwagę?

Kupując mięso, warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia. Mięso importowane musi być zamrożone na czas transportu. Nie będzie ono tak świeże, jak mięso od polskich producentów. Poza tym istotny jest zapach i barwa mięsa. Kolor zależy od rodzaju mięsa. Dla przykładu:

  • Wieprzowina posiada kolor od różowego, do czerwonego
  • Dziczyzna jest ciemnoczerwona lub ciemnobrązowa
  • Mięso drobiowe powinno być jasnoróżowe

Przebarwienia mięsa mogą być spowodowane młodym wiekiem zwierzęcia lub sposobem jego uboju. Jeśli jednak dostrzeżemy na mięsie żółto- czerwone zabarwienie, możemy już mieć wątpliwości co do jego świeżości. W takim wypadku należy zwrócić uwagę na jego zapach. Nieświeży zapach może nas utwierdzić w tym, że mięso jest stare. Istotną cechą jest również trzymanie wody. W dzisiejszych czasach możliwe jest dodawanie dużej ilości chemii do przetworów mięsnych. Mają one za zadanie dłużej utrzymać świeżość, poprzez trzymanie wody. Mięso takie jest mocno oślizgłe, a woda często osadza się na opakowaniu. Zmienia to oczywiście wagę produktu, a co za tym idzie- jego cenę.

Przechowywanie

Jeśli nie zamierzamy jeść mięsa w ten sam dzień, warto je zamrozić. Przy odpowiedniej temperaturze może ono leżeć nawet do roku. Ważne, aby nie zamrażać mięsa kilkukrotnie, po jego rozmrożeniu! Może to powodować rozwój bakterii, co może skutkować poważnym zatruciem pokarmowym.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas