Prawdziwy oscypek jest wyrabiany z mleka owczego, dodatkowo ma kształt stożka i skórkę o słomkowej barwie. Czy jest zdrowy? Dlaczego warto je kupić w firmie Sertex? Chociaż wielu z nas kojarzy serki z okresem ferii zimowych, to sezon na te regionalne wyroby przypada głównie latem. Wytwarzane są one od maja do września, natomiast sprzedaje się je do końca października.
Serki góralski a zdrowie — co trzeba wiedzieć?
Oscypek to wędzony ser. Wytwarza się go ze 100-procentowego mleka owczego lub z 30% dodatkiem mleka krowiego. W 100 g tradycyjnego oscypka znajduje się 390 kcal, głównie 29 g białka i 30 g tłuszczu. Można zauważyć, że jego kaloryczność jest zbliżona do serów żółtych. Dlatego nie jest to produkt dietetyczny, dostarcza także sporo soli, więc nie jest polecany osobom z nadciśnieniem tętniczym i chorobami nerek.
- informuje pracownik firmy Sertex.
Badania naukowe dokładnie wyjaśniają, że spożywanie oscypka pomaga zapobiegać miażdżycy i chorobom neurodegeneracyjnym. Jest on bardzo dobrym źródłem białka i wapnia, a tradycyjnie przypisuje mu się zdolność wzmacniania kondycji i wydajności naszego organizmu.
Mleko owcze — właściwości
Owcze mleko jest doskonałym źródłem składników odżywczych, minerałów, mikro- i makroelementów – mimo tego, że zawiera więcej tłuszczu i białka niż krowie. Oprócz tego przewyższa je pod względem zawartości witamin A, B6, B12. Jest także źródłem żelaza, cynku i manganu, a w jego tłuszczu występuje więcej CLA, tak więc przypisuje mu się właściwości przeciwnowotworowe. Rośliny, którymi żywią się owce, zawierają także flawonoidy oraz aminokwasy.
Niemal każdy z nas chociaż raz w życiu próbował oscypka. Można go jeść na wiele sposobów — z grilla, patelni i na surowo. Doskonale smakuje również na kanapce oraz w sałatce. Warto kupować go ze sprawdzonych źródeł. Firma Sertex od 12 lat zajmuje się produkcją serków góralskich. Siedziba przedsiębiorstwa znajduje się w Długopolu, w województwie małopolskim. Natomiast jego właścicielką jest Pani Małgorzata Tylka.