Dlaczego warto regularnie spożywać pyłek pszczeli?
Artykuły spożywcze i trafikaZdrowa dieta jest w dzisiejszych czasach podstawą profilaktyki wielu chorób. Poza pełnowartościowymi, nieprzetworzonymi produktami warto w niej uwzględnić wyroby o właściwościach prozdrowotnych – tak zwane superfoods. Jednym z nich jest, bogaty w składniki odżywcze, pyłek pszczeli. W czym może pomóc jego regularne stosowanie?
Czym jest pyłek pszczeli?
Ten super zdrowy produkt to nic innego, jak pyłek kwiatowy, zebrany przez pszczoły, wymieszany z niewielką ilością ich śliny lub nektarem i uformowany w kuleczki. Jego kolor i struktura różnią się w zależności, z jakich kwiatów pochodzi. Zaspokaja potrzeby pokarmowe tych małych owadów oraz tworzy zapasy gromadzone, na wypadek niedostatku pyłku w przyrodzie. Pszczelarze zaczęli wydobywać go z uli setki lat temu, zważywszy na jego właściwości.
Co zawiera pyłek pszczeli?
W pyłku pszczelim można doszukać się ponad 250 różnych substancji prozdrowotnych. Zawiera więcej białka niż jakikolwiek produkt odzwierzęcy, ma też wszystkie aminokwasy, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Znajdziemy w nim cukry proste i złożone oraz błonnik. Pyłek pszczeli zawiera kilkanaście witamin, 11 enzymów i prawie 30 składników mineralnych, takich jak potas, wapń, cynk, magnez czy żelazo.
Właściwości prozdrowotne pyłku pszczelego
Regularne stosowanie pyłku pomaga obniżyć poziom cholesterolu i hamuje zmiany miażdżycowe. Działa detoksykacyjnie i ochronnie na wątrobę, uszczelnia naczynka krwionośne i wspomaga kurczliwość mięśni gładkich. Ma właściwości antybiotyczne, poprawia odporność organizmu, wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Ze względu na wysoką zawartość aminokwasów i składników odżywczych, jest doskonałym produktem dla osób niedożywionych, w rekonwalescencji lub ciężko pracujących. Pozytywnie wpływa na funkcje umysłowe, takie jak koncentracja, pamięć i myślenie. Wspomaga płodność, zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Badania pokazują, że u osób starszych może poprawiać nastrój, a przyjmowany razem z antydepresantami, u osób chorych, pozwala na zredukowanie dawek leków.
Jak stosować pyłek pszczeli?
Niektóre odmiany pyłku mogą mieć gorzkawy posmak, dlatego warto mieszać go z czymś słodkim. Naturalne zakupy ma w swojej ofercie pyłek o smaku malinowym oraz produkty spożywcze z jego dodatkiem, dzięki czemu można go dostarczyć do organizmu w smaczny sposób. Najlepszym momentem na włączenie pyłku do diety jest jesień i wiosna, kiedy nasza odporność słabnie.