Artykuł sponsorowany Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Dlaczego warto jeść tuńczyka?

Wbrew niektórym opiniom tuńczyk posiada szereg wartości odżywczych i zastosowań w kuchni, które przemawiają głośno za jego spożywaniem. Tuńczyk jest bowiem nie tylko bardzo smaczny, dzięki swojemu charakterystycznemu i delikatnemu smakowi, ale stanowi także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka oraz witaminy D3. Dlaczego jeszcze warto jeść tuńczyka? O tym piszemy w poniższym artykule. Zapraszamy do lektury.

Walory odżywcze

Tak jak już wspomnieliśmy o tym wcześniej, pierwszą zasadniczą korzyścią wynikającą z jedzenia tuńczyka są jego wartości odżywcze, w tym m.in. duża zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mają niebagatelny i dobroczynny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim kwasy te wykazują działanie chroniące przed rozwojem miażdżycy, przeciwzapalne, przeciwalergiczne, a także chroniące przed tworzeniem się zakrzepów oraz redukujące poziom frakcji LDL cholesterolu, jak również trójglicerydów.

To jednak nie wszystkie wartości odżywcze tuńczyka. Ta ryba zawiera w sobie również duże ilości witaminy B3, która wspomaga zamianę pokarmu w energię, czyli bierze udział w produkcji i katalizie aminokwasów, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych. Ponadto, witamina B3 wykazuje także działanie hamujące oddziaływanie toksyn oraz monitorujące poziom cholesterolu, jak również współtworzące erytrocyty i wspomagające prawidłową pracę całego układu nerwowego. Co więcej, tuńczyk jest także bogatym źródłem protein (zarówno aminokwasów endogennych, jak i egzogennych), które stanowią m.in. materiał budulcowy w lekkostrawnej i dobrze przyswajalnej formie.

Tuńczyk w kuchni

Tuńczyk jest nie tylko zdrowy, ale także bardzo smaczny. Ma niewiele kalorii, dlatego stanowi także doskonałą propozycję kulinarną dla osób będących na diecie odchudzającej. Bardzo smaczną propozycją jest sałatka z tuńczyka, na którą składa się tuńczyk, sałata, ogórki konserwowe, czarne oliwki, pomidorki cherry, koper, sól i pieprz cytrynowy. Tuńczyka można dodać także do pizzy, sałatki nicejskiej, makaronów, a nawet sushi. Bardzo smaczną i wykwintną propozycję kulinarną stanowi także dostępny w ofercie firmy API Sp. zo.o. krem z oliwek i tuńczyka. Co więcej, w bogatej ofercie tego przedsiębiorstwa znajdą Państwo także najwyższej jakości produkty bezglutenowe, wegańskie, bio oraz parmezan i sery włoskie takie jak m.in. Fattorie Fiadino, Parmezan Antica Latteria, Fromagerie Haut Val d’Ayas, Argiolas Formaggi, Fratelli Rabacchi.

Opracowanie:

API Sp. z o.o.

Ostrów Wielkopolski , Bema 31c

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas