Artykuł sponsorowany Czy suszone warzywa są zdrowe?

Czy suszone warzywa są zdrowe?

Warzywa powinny stanowić ważny składnik diety każdego człowieka. Czy jednak suszone warzywa dostarczą nam równie duże ilości witamin co ich świeże odpowiedniki? Lepszym pomysłem jest suszenie czy może mrożenie warzyw? Czytając nasz artykuł poznasz odpowiedzi na powyższe pytania. Wypunktujemy najważniejsze zalety suszonych warzyw. Podpowiemy na co zwrócić uwagę podczas ich wyboru.

Właściwości zdrowotne

Czy warzywa suszone zachowują swoje właściwości w stosunku do świeżych? W prawidłowo prowadzonym procesie suszenia warzywa tracą jedynie minimalną ilość wartości odżywczych. W dalszym ciągu są dla organizmu człowieka cennym źródłem węglowodanów oraz kwasów organicznych. Co ciekawe suszone warzywa wykazują większa zawartość błonnika niż ich surowe odpowiedniki. Sam proces suszenia skutecznie hamuje rozwój bakterii i tym samym zabezpiecza warzywa przed powstaniem grzyba lub pleśni. To zasadnicza przewaga „suszu” nad mrożonymi warzywami. Suszenie obniża także poziom szkodliwych dla zdrowia człowieka azotynów.

Nie oznacza to jednak, że każdy produkt, który uda Ci się kupić będzie miał równie dużą wartość dla organizmu. Wybierając suszone warzywa należy zwrócić szczególną uwagę na ich skład. Niektórzy producenci dodają do nich konserwanty takie jak glutaminian sodu. Ponadto w wielu produktach można spotkać sztuczne barwniki i aromaty, a także cukier, związki siarki oraz utwardzone oleje.

Dobrym pomysłem jest zakup tego typu produktów w sklepach, które oferują żywność ekologiczną lub potwierdzają jakość suszonych warzyw odpowiednimi certyfikatami.

Zastosowanie w kuchni

Suszone warzywa idealnie podkreślają smak wielu potraw. Ich znaczenie można docenić szczególnie w okresie zimowym, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest ograniczony. Ogromną zaletą jest możliwość długotrwałego przechowywania tego typu produktów. Suszone warzywa są bardzo aromatyczne. Dodawane do potraw wzmacniają przede wszystkim ich smak, ale także zapach. Są nie tylko zamiennikiem świeżych warzyw, ale również stanowią idealną przyprawę wzbogacającą smak zup, sosów czy mięs. „Co ciekawe suszone warzywa mogą mieć różną grubość. Występują w postaci proszku, drobnego suszu czy granulatu. To pozwala wybrać formę idealnie pasującą do danej potrawy” – podkreśla specjalista ze sklepu internetowego Elavit, który posiada w swojej ofercie szeroki wybór suszonych warzyw.

Z pewnością suszone warzywa nigdy nie zastąpią tych świeżych. Niemniej jednak wydają się idealnym zastępstwem w okresie jesienno-zimowym, a także ciekawym dodatkiem, który może „podbić” smak każdej potrawy.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas