Artykuł sponsorowany Czy mrożonki mają okres przydatności do spożycia?

Czy mrożonki mają okres przydatności do spożycia?

Mrożenie żywności pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze. W zabieganym świecie nie zawsze mamy czas, by każdego dnia od nowa robić zdrowe i świeże posiłki. Zamrożone jedzenie pozwala cieszyć się ulubionym smakiem wyjątkowych potraw w każdej chwili. Dzięki mrożeniu wyrzucamy też mniej jedzenia, ponieważ gdy nie będziemy w stanie zjeść danego produktu, możemy go po prostu zamrozić. Takie działanie przedłuży przydatność jedzenia do spożycia. Pamiętajmy jednak, że każdy produkt może być przechowywany w zamrażarce przez ściśle określony czas.

Mrożenie a bakterie

Proces zamrażania pomaga zapobiec rozwojowi mikroorganizmów. To za ich przyczyną żywność się psuje i nie nadaje w konsekwencji do spożycia. Warto też pamiętać, że zjedzenie zepsutej żywności może zakończyć się poważnym zatruciem pokarmowym. Mrożenie pozwala więc zahamować rozwój bakterii w jedzeniu. Termin przydatności do spożycia produktów znacznie się więc wydłuża. Jednak nie jest nieograniczony. Niektóre mrożone produkty spożywcze można trzymać w zamrażarce zaledwie przez miesiąc (ciasto na chleb, ryba), inne natomiast przez rok (pieczeń wołowa, mięso). Najważniejszy w tym wszystkim jest właściwy sposób zamrażania i przechowywania. Według Agencji ds. Żywności i Leków z USA, najbardziej optymalna temperatura w zamrażarce powinna wynosić -18 stopni. Zamrożone jedzenie musi być ponadto szczelnie zapakowane i mieć informację o terminie, kiedy zostało zamrożone.

Bezpieczne rozmrażanie

Odpowiednie mrożenie i przechowywanie jedzenia to jedno. Aby więc zamrożone jedzenie pozostało dobre, ale przede wszystkim było odpowiednie do spożycia, musimy je rozmrozić we właściwy sposób. Idealnym rozwiązaniem jest rozmrażanie spożywczych produktów bezpośrednio w lodówce. Wtedy wiadomo, że rozmrożone jedzenie nie ulegnie zepsuciu. W przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się tak zwane głębokie mrożenie. Jest to specyficzny proces oparty na nowoczesnych technologiach. Mrożenie głębokie polega na zamrożeniu żywności w bardzo krótkim czasie. Takie działanie pozwala zachować prawie w 100% wszystkie wartości odżywcze produktów. Poza tym rozmrożone jedzenie jest świeże, posiada taki sam żywy kolor, który miało przed samą obróbką termiczną.

  • Mrożonki są sposobem na szybki i zdrowy obiad. Każdy z nas jadł przecież pierogi, krokiety, naleśniki, kluski śląskie, pyzy czy knedle po ich rozmrożeniu i wie, jak te produkty smakują i, że nie różnią się od świeżej propozycji dania. Podobnie jest z mięsem. Poporcjowane i przygotowane kotlety wystarczy rozmrozić i poddać obróbce termicznej, by mieć szybko smaczny domowy obiad - podsumowuje Krystyna Sarna z firmy „MAXIMO” Wyrób mrożonek z Mszany Górnej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas