Artykuł sponsorowany Czy jabłecznik jest zdrowy?

Czy jabłecznik jest zdrowy?

Jabłecznik to popularne ciasto z masy zrobionej ze słodkich jabłek, którą układa się na różnych spodach według upodobań (np. drożdżowym, francuskim lub biszkoptowym). Obecnie, wiele osób dba o to, by spożywane przez nich posiłki były zdrowe i niskokaloryczne. Jak więc wygląda kwestia jabłecznika w tym kontekście? O tym piszemy w poniższym artykule. Zapraszamy do jego lektury.

Składniki odżywcze w jabłeczniku

Jabłecznik przez sam wzgląd na to, iż zawiera dużą ilość jabłek wydaje się być dość zdrowy. Takie ciasto nie posiada też w ogóle cholesterolu, za to zawiera stosunkowo dużo białka i niezbędnych dla organizmu witamin takich jak witamina C (odpowiadająca głównie za wysoką odporność naszego organizmu), A (mającą istotny wpływ na prawidłowa pracę narządu wzroku) czy B1 (biorąca udział w wielu istotnych reakcjach zachodzących w naszym organizmie, a także mająca właściwości przyspieszające gojenie się ran).

Jabłecznik zawiera także spore ilości takich witamin, jak: B2 (zapewniająca m.in. właściwe funkcjonowanie układu nerwowego), B3 (posiadająca bardzo duże znaczenie m.in. dla dobrego zdrowia psychicznego), B5 (m.in. zapobiegająca przedwczesnym procesom starzenia się) czy B9 (wykazująca właściwości regulujące wzrost i funkcjonowanie komórek, a także wpływająca w znaczący sposób na prawidłową pracę mózgu). Ponadto, popularne ciasto z jabłek zawiera także dość dużo różnych, cennych dla organizmu minerałów obejmujących: wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz potas. W jabłeczniku znajdziemy także niewielkie ilości sodu, cynku, selenu, miedzi czy manganu.

Jeśli chodzi o walory zdrowotne posiłków, to warto tu też wspomnieć o bardzo ważnej kwestii, jaką jest stopień przetworzenia danej żywności. Pyszny jabłecznik wytwarzany w naturalny sposób z wysokiej jakości składników, a także bez dodatku sztucznych substancji obejmujących m.in. konserwanty czy barwniki taki, jaki znajdą Państwo w ofercie firmy cukierniczej El-Bro należącej do Bronisława Łopatki, należy więc do żywności nisko przetworzonej, a więc zdrowszej i lepiej przyswajalnej dla organizmu.

Jabłecznik a odchudzanie – ile kalorii ma popularne ciasto z jabłkami?

Dla wielu osób dbających o linię lub będących na diecie odchudzających bardzo ważną kwestię, jeśli o chodzi o spożywane posiłki także stanowi zawartość kalorii. Jabłecznik w porównaniu do innych smakołyków – nawet tych stosunkowo zdrowych takich czekolada czy orzechy ma znacznie mniej kalorii, bowiem w 100 gramach jabłecznika ich 265. Dodajmy, że tyle właśnie waży średni kawałek jabłecznika.

Dla porównania 100 g czekolady to ok. 545 kcal, a 100 orzechów laskowych zawiera ok. 628 kcal. Bilans wychodzi więc na korzyść jabłecznika, na który, jak widać, można się czasem skusić nawet na diecie. Oczywiście z umiarem, bo w nadmiarze nawet zdrowe i średniokaloryczne danie może zaszkodzić naszej sylwetce, jednak kawałek takiego ciasta od czasu do czasu jedynie osłodzi nam życie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas