Materiał Partnera
Czy świeże warzywa mogą wzmacniać odporność?

Czy świeże warzywa mogą wzmacniać odporność?

Właściwości prozdrowotne świeżych warzyw i owoców są niepodważalne, jednak według powszechnego poglądu uważa się, że najlepszymi produktami wzmacniającymi odporność są głównie cytrusy. Nic bardziej mylnego – okazuje się, że warzywa również pozytywnie wpływają na przeciwdziałanie zachorowaniom na rozmaite choroby. Jakie dokładnie produkty powinniśmy więc włączyć do diety?

Dynia nie tylko na Halloween

Popularna w Stanach Zjednoczonych dekoracja na Halloween to przyozdobiona w ciekawy sposób dynia. To warzywo ma jednak wysokie wartości odżywcze, dzięki czemu zdecydowanie powinna znaleźć się w naszej diecie jako jej pełnowartościowy składnik. Przede wszystkim pozwala uodpornić się na dotykające nas niemal o każdej porze roku przeziębienia. Wpływ na to ma spora zawartość cynku w dyni, dlatego podanie na obiad kremowej zupy na bazie tego warzywa będzie świetnym pomysłem, zapewniającym wyjątkowy smak oraz prozdrowotne właściwości. Warto jednak pamiętać o tym, że tylko świeże produkty są najlepszym źródłem witamin i minerałów wzmacniających odporność. Doświadczony i pewny dostawca, jakim bez wątpienia jest firma Sun-Fruit, pozwala na włączenie do diety najlepszej jakości warzyw. Mogą być one też świetnym i zdrowym dodatkiem do dań głównych, tak jak np. zwyczajna cebula. To popularne warzywo ma zarówno rzesze zwolenników, jak i przeciwników. Grono tych pierwszych z pewnością jednak może cieszyć się lepszym zdrowiem, ponieważ cebula zawiera allicynę – związek chemiczny, który występuje również w czosnku. Ma właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i niwelujące drobnoustroje oraz jest naturalnym antybiotykiem.

Kanapki na odporność

Warzywa, które nie wymagają obróbki termicznej i mogą być z powodzeniem składnikiem m.in. codziennych kanapek, też mogą stanowić skuteczną barierę przed chorobami. Właściwości wzmacniające odporność ma pomidor – warzywo najpyszniejsze w sezonie letnim. Znajdujący się w nim likopen świetnie chroni przed różnymi chorobami, nawet nowotworowymi. Odpowiedzialna za odporność witamina C jest podstawowym składnikiem szpinaku. W połączeniu z dużą zawartością żelaza stanowi on bardzo dobry produkt w kontekście wzmacniania organizmu. Warto jednak pamiętać o tym, że jedynie najlepsze świeże warzywa dostarczają niezbędnych witamin i minerałów w odpowiednich ilościach. Dlatego tak istotne jest korzystanie z usług sprawdzonego dostawcy, który posiada w swojej ofercie najświeższe owoce i warzywa. Okazuje się, że zarówno te pierwsze, jak i te drugie skutecznie mogą wzmacniać odporność i chronić przed rozmaitymi dolegliwościami.

Opracowanie:

Podziel się