Pizza i jej rodzaje, czyli nie samą neapolitaną człowiek żyje
GastronomiaPizza – któż jej nie kocha! Ciasto, sos pomidorowy, pyszne dodatki zapieczone pod pierzynką sera sprawiają, że danie to jest uzależniające, a jej zwolennicy nigdy nie mają jej dość. Popularność pizzy sprawia, że robi się ja niemal na całym globie, a ilość stylów wypiekania placków jest niesamowicie zróżnicowany. Oprócz flagowej pizzy włoskiej można spróbować pizzy nowojorskiej, w wersji wegetariańskiej lub wypiekanej prawie jak chleb, bo na zakwasie!
Rodzaje pizzy
W Polsce pizzerie rosną jak grzyby po deszczu i gonią popularne budy z kebabami, stając się najpopularniejszym fast foodem, trafiającym w gusta szerokiego grona odbiorców. Wiele z nich wyspecjalizowało się w konkretnym stylu wypiekania pizzy – niektóre serwują wyłącznie pizzę typowo włoską, cienką, chrupiącą i pieczoną w piecu kamiennym, a inne szczycą się grubym, puszystym ciastem i bogactwem różnorakich dodatkami. Porównywanie ze sobą poszczególnych stylów pizzy mija się z celem, każdy jest smaczny na swój unikalny, wyjątkowy sposób. Co prawda, zwolennicy typowej włoskiej pizzy od dawien dawna prowadzą spory z fanami pizzy pieczonej na amerykańską modłę, jednak nie zmienia to faktu, że w obu wersjach jest tak samo dobra i uzależniająca.
- Neapolitana – niemal synonim prawdziwej, włoskiej pizzy; składa się z cienkiego, chrupkiego ciasta, pomidorów San Marzano, mozzarelli di Bufala oraz listka świeżej bazylii; neapolitańczycy traktują bardzo serio swoje flagowe danie, które jest uznane, jako produkt chroniony ze względu na sposób produkcji, skład i wykonanie (TSC) i ma nawet swoje własne stowarzyszenie, które pilnuje tradycji i przyznaje certyfikaty autentyczności wybranym lokalom serwującym ten rodzaj pizzy.
- Nowojorska – New York style pizza to kwintesencja popkulturowej wizji pizzy! Duże, z pysznym sosem pomidorowym i klasycznymi dodatkami jak np. pepperoni. Ciasto jest plastyczne, brzegi wypieczone, a ser idealnie stopiony.
- Chicago style – pizza chicagowska prezentuje zdecydowanie odmienne podejście. Z wyglądu przypomina raczej tratę, ciasto jest grube i ma bardzo wysokie brzegi, a w środku znajduje się farsz, który ukryty jest pod grubą pierzynką sosu pomidorowego.
- Bianca – pizza z sosem na bazie mleka i ziół lub z pesto, ciekawa alternatywa dla klasycznego sosu pomidorowego;
- Pizza wegetariańska lub wegańska – wzrost popularności diet wykluczających wymusił na pizzeriach ewolucję, więc konieczne było wprowadzenie do menu pizzy bez mięsa, a dla wegan pozbawionej wszelkich produktów pochodzenia odzwierzęcego; coraz częściej można spotkać też pizze bezglutenowe lub bez laktozy.
- Pizza Calzone – przypomina wyglądem wielkiego pieroga, bo ciasto składa się na pół i porządnie zawija brzegi, tak, aby farsz nie wypadł.
Dobra pizza niejedno ma imię!
Możemy pochwalić się również swoim własnym stylem przygotowywania pizzy. Tak, okazuje się, że od lat 90. pizza wyewoluowała w naszym kraju do tego stopnia, że wytworzyła swój własny, charakterystyczny styl. Pizza polska to wariacja na temat pizzy amerykańskiej – musi być na bogato! Dlatego pizza oferowana w polskich pizzeriach posiada dużo dodatków, które niekoniecznie są włoskie. Znajdziemy, więc grzyby, brokuły, pory, jak i jajka, kiełbasę, kurczaka czy wołowinę, a także słodkie dodatki jak ananas, kandyzowana cebula czy kukurydza. Pizzerie pokroju Jalapeno mają w ofercie, wszystko, co zadowoli podniebienia koneserów pizzy - serwowane na miejscu lub jedzone w domu, dzięki opcji "pizza na telefon". Polska pizza najczęściej posiada grube i puszyste ciasto, a wybrane dodatki oprószone są sporą ilością sera, niekoniecznie mozzarellą. Bardzo charakterystyczne jest to, że lubimy smarować pizzę dodatkowymi sosami – niezwykle popularny jest czosnkowy i pomidorowy, dla przypomnienia pizza włoska może być skropiona, co najwyżej oliwą z oliwek.