Artykuł sponsorowany Najciekawsze potrawy kuchni ormiańskiej

Najciekawsze potrawy kuchni ormiańskiej

Kuchnia ormiańska liczy sobie co najmniej trzy tysiące lat i wywodzi się ze starożytnej Azji. Również obecnie wiele dań powstaje na podstawie dawnych przepisów, które często pochodzą nawet z IX wieku p.n.e. Dania kuchni ormiańskiej nierzadko wymagają długich przygotowań, jednak nawet to nie zniechęca do stworzenia tradycyjnych potraw.

Różnorodne dania kuchni ormiańskiej

Kuchnia ormiańska to kuchnia pogranicza, dlatego wśród jej tradycyjnych dań znajdują się nie tylko te przygotowywane w Armenii, ale również te, które można zjeść m.in. w Gruzji bądź w Grecji. Jest to niewątpliwie jej zaleta, gdyż właśnie dzięki temu kuchnia ormiańska jest nie tylko bardzo smaczna, ale również niezwykle różnorodna. Niewątpliwie przyczynia się to do tego, że jest coraz bardziej popularna w różnych krajach (w tym np. w Polsce), przez co wiele osób poszukuje miejsc, w których mogą skosztować jej tradycyjnych potraw. Do dań, których z pewnością należy spróbować, zalicza się m.in.:

  • lawasz – to tradycyjne pieczywo ormiańskie. Jest cienkie i długie, wyglądem przypomina naleśnik bądź tortillę. Wypiekany jest w tonirze, czyli specjalnym piecu umieszczonym w podłodze. Sam w sobie raczej nie ma smaku, jednak jest idealnym dodatkiem np. do mięs lub sera z grilla oraz do hummusu bądź ryby.
  • dolma – danie ormiańskie, które idealnie nadaje się na przystawkę. To farsz zawierający mięso z ryżem, zawinięte w liście winogron. Czasem podawane z sosem czosnkowym. Dolma to potrawa, która Polakom może kojarzyć się z gołąbkami w wersji mini.
  • lahmacun (lahmadżo) – to danie przypomina wyglądem pizzę, gdyż jest to chrupiące ciasto, na którym znajduje się cienka warstwa mielonego mięsa. Często podaje się do niego również cytrynę, a czasem dodatkowo serwowane jest z serem. Je się tak jak pizzę bądź złożone na pół.
  • czachobili – danie z kuchni ormiańskiej idealne na rozgrzanie, gdyż jest to gęsta, pożywna zupa z kurczakiem. Zawiera również pomidory, kolendrę, szafran, kminek i pietruszkę, które dopełniają aromatycznej całości potrawy.
  • paklava – to idealne na deser kruche ciasto z masą orzechową. W wielowarstwowym cieście można znaleźć dużą ilość orzechów i miodu. Ciasto znane jest m.in. w Turcji jako baklava.

Czemu warto spróbować dań kuchni ormiańskiej?

Kuchnia ormiańska jest w Polsce popularna ze względu na bogactwo dań, które kuszą smakiem – podkreśla szef kuchni restauracji Lawasz z Łodzi. – Ormiańskie menu zawiera potrawy, które przygotowane są na podstawie przekazywanych z dziada pradziada przepisów, wymagają długiego przyrządzania i w efekcie dają wyjątkowy i niespotykany smak. Goście, którzy nas odwiedzają, nie mogą się nadziwić, jak specyficzna, dobra i aromatyczna jest kuchnia ormiańska.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas