Materiał Partnera Witamina B12 – kiedy powinieneś ją suplementować?

Witamina B12 – kiedy powinieneś ją suplementować?

Witamina B12 odpowiada za kluczowe procesy zachodzące w organizmie. Jej niedobory można zwykle zauważyć u osób ograniczających mięso i produkty pochodzenia zwierzęco, jednak czasami pojawiają się nawet przy zrównoważonej mięsnej diecie. I choć objawy niedoboru B12 zwykle nie dają o sobie znać, po wielu latach skutki mogą być tragiczne! Kiedy należy suplementować witaminę B12 i na co dokładnie wpływa?

Za co odpowiada B12 i jakie są objawy niedoboru?

Witamina B12 bierze udział w wielu kluczowych procesach metabolicznych organizmu. Między innymi odgrywa istotną rolę w wytwarzaniu komórek krwi, tkanki nerwowej, układu pokarmowego oraz skóry. Uczestniczy również w syntezie kwasów nukleinowych i białek. Z tego powodu można ją nazwać jedną z najważniejszych witamin. Objawy niedobory pojawiają się dopiero wtedy, kiedy organizm jedzie na tzw. rezerwach. Jej zapas trudno uzupełnić.

Objawy niedoboru witaminy B12:

  • zaburzenia w układzie krwiotwórczym (anemia);
  • senność i zmęczenie organizmu;
  • wyraźnie odczuwalne drętwienie kończyn;
  • pogorszenie sprawności umysłowej;
  • depresja;
  • uczucie niepokoju;
  • zaburzenia równowagi i pamięci;
  • zaburzenia osobowości.

Najbardziej uporczywe są objawy neurologiczne, które mogą być mylone z chorobami psychicznymi. Szczególnie w przypadku osób starszych. U ludzi cierpiących na depresję i Alzheimera można zauważyć spore niedobory B12. Regularna suplementacja może w niektórych przypadkach osłabić objawy tych chorób, a nawet doprowadzić do znacznej poprawy stanu zdrowia.

Gdzie ją znajdziemy i kiedy suplementować?

Witaminę B12 znajdziemy w dużych ilościach w takich produktach jak:

  • czerwone mięso;
  • jajka;
  • mleko i przetwory mleczne;
  • ryby (makrela, sardynki, dorsz, flądra);
  • sery dojrzewające;
  • podroby (głównie wątroba).

Niestety, to właśnie B12 jest również jedną z najsłabiej przyswajalnych. Mimo tego, że rozpuszcza się w wodzie, niecała kobalamina pobrana z pokarmem zostanie przyswojona przez organizm. Jak można zauważyć, naturalnie witamina B12 występuje w mięsie, a jej znaczne ilości znajdziemy również w nabiale i jajach. Z tego powodu to właśnie weganie są najbardziej narażoną na niedobory B12 grupą. Formą poszukiwaną przez wegan jest metylokobalamina, którą firma Exim Pharma upakowała w 100% roślinne otoczki Vcaps. Produkty tej marki zawierają duże i skoncentrowane ilości dobrze przyswajalnych witamin (m.in. suplement diety zawierający 1000 µq czystej witaminy B12).  Wysokie dawki B12 powinny być ustalane z lekarzem, po uprzednim badaniu krwi na jej zawartość. Nadmiar jest usuwany z organizmu, stąd przedawkowanie jest niemożliwe. Jednak w przypadku bardzo dużych ilości mogą pojawiać się reakcje alergiczne.

Opracowanie:

Exim Pharma sp. z o.o.

Warszawa , Ogrodowa 37 lok. 50

Podziel się